Kuratoiva katsaus vuoteen 2020

by 27 joulukuuta 0 kommenttia


Lautapelihyllyn, siis -hyllyjen, kuratointi on ihan siellä harrastuksen ytimessä. Vuosittain tulee ja menee iso pino pelejä. Miten oli vuonna 2020?


No, hieman tyynempää kuin vuonna 2019. Kokoelmaan saapui seitsemisenkymmentä uutta peliä, mikä on silti hurja määrä, varsinkin kun harrastus oli koronan ja opiskelukiireiden vuoksi vähemmän tiivis kuin aiempina vuosina. 5,8 peliä kuussa on enemmän kuin peli viikossa, mutta todellisuudessa pelit tulevat meille ryöpsähdyksissä eivätkä tasaisina virtoina. Lautapelaamaan-tapahtuman peruuntuminen oli ehkä siinä mielessä positiivinen juttu, ettemme heränneet tänä vuonna ketjuvaihtokrapulaan eikä lautapelihankintoja kuvaava graafi tehnyt piikkiä syyskuussa. Kovin sutina kävi sen sijaan touko- ja heinäkuussa. Noin 55 peliä puolestaan löysi uuden kodin. Nettohinta vuoden 2020 lautapelisaaliista, eli ostot miinus myynnit, oli noin 350 euroa. Kokoelmaan saapuneiden pelien keskimääräinen hinta oli noin 15 euroa. Tarkkoja summia on mahdoton laskea, koska postikulut on joissain tapauksissa sisällytetty mukaan, toisissa ei.


Pikkupelejä tuli alkuvuonna muutamakin.

Puolet peleistä, eli 35 kpl, ostimme uutena. Eniten pulitimme Pax Pamirista, Orient Expressistä, Frutticolasta, Endangeredista ja King's Dilemmasta. Yli 50 euron pelejä oli kuitenkin vain kaksi (Pax Pamir, Orient Express). Tähän viiden kalleimman pelin jengiin kuuluvat myös vuoden ainoat joukkorahoituslankeemukseni, Pax Pamir ja Frutticola, joista jälkimmäinen on vielä tulematta. Ulkomailta tuli lisäksi yhdeksän peliä, joista ainoastaan Timbuktu käytettynä. Eniten suosimani ulkomaan lautapelikauppa oli tänäkin vuonna ranskalainen Philibert, joskin tein sinne vain yhden tilauksen (Orient Express, Santa Monica, Kobayakawa). Myös Saksasta ja Yhdysvalloista tuli muutama peli.


Käytettyjä pelejä kotimaasta kertyi Facebook-lautapelikirppiksen ja perinteisen kirppiksen kautta sekä kavereilta suoraostoina. Facebookista nappasin kauan metsästämäni Indigon sekä niin ikään wishlistillä roikkuneet Warsaw City of Ruinsin, The Lost Expeditionin ja Linkon (Abluxxen). Face-kirppikseltä harvemmin tulee tehtyä heräteostoksia, mikä on hyvä se. Perinteiseltä kirppikseltä löytyivät kesällä Manila, Mallorca ja Warhammer Relic varsin edulliseen hintaan.


Ilmaisia pelejä saimme yhteensä seitsemäntoista. Näistä noin puolesta oli kiittäminen tuomarointitehtäviä lautapeliraadeissa: Kaitsun tointa Vuoden peli -tuomaristossa sekä meidän molempien osallistumista Pelaajien valinta -raatiin. Myös Asmodee Nordicsilta tuli vuoden mittaan usea lahjapeli ja Pelipeikolta meidät myönteisesti yllättänyt Coloma.


Pieni otos uusina hankituista: Ecosystem, Forbidden City, Sushi Roll ja Search For Planet X.

Tätä kirjoittaessani, 27.12.2020, on tämän vuoden pelirekrytanteista yhä pelaamatta kymmenen, joista ensimmäisinä jonossa pöydälle tönöttävät äänestyksen perusteella Undaunted: Normandy ja Agility. Jospa vielä tämän vuoden puolella? Myyntilistalle päätyneistä jokunen yllätti minut itsenikin: Roll Player lisäreineen, Roll For The Galaxy, Corto. Joskus sitä vaan toteaa, että jokin peli ansaitsisi päästä paljon useammin pöydälle, ja haluaa antaa sille tilaisuuden siihen jossain muussa kodissa. Se on kuulkaas sellainen rakkauden teko. Vuoden 2020 hankinnoista matkaansa ovat jo jatkaneet kahdeksan peliä. Santa Monica oli odotuksiin nähden pettymys, Crazy Tower lahjoitettiin Fb-kirppiksen kautta, Exit: idän pikajunakin kelpasi pienellä hinnalla uudelle omistajalle.


Totesin alussa, että kuratointi on minulle tämän harrastuksen yksi ydinasia. Kuratoinnilla tarkoitetaan "sisällön keräilyä uudeksi sisältöyksiköksi" tai harkittua keräilyä. Lautapelihylly kuvastaa kullakin hetkellä sitä vaihetta, jota sen omistaja harrastuksessaan elää, joskin ehkä viiveellä. Näkisin mielelläni kokoelmamme hieman tiivistyvän seuraavien vuosien aikana, mutta samalla se varmasti myös muuttaa sisältömuotoaan. Jos nyt pitäisi ennustaa, millaisia pelejä meillä tulee parin seuraavan vuoden aikana olemaan nykyistä enemmän, panisin lanttini likoon tarinallisten pelien puolesta.


Acquire ja Black Fridayn ainut ostos Overbooked eivät vielä ole päässeet pöydälle asti.


Annika Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti