Ryhdyin kirjaamaan ylös pelejä, joita muistan lapsena pelanneeni, ja niitä kertyi 30. Yllätyin näin korkeasta lukumäärästä, enhän ole pelannut lautapelejä niin sanotusti tietoisesti kuin muutaman vuoden.
Olin lapsena kaikkiruokainen, en osannut arvostella pelejä enkähän edes pitänyt sitä tarpeellisena - pelaaminen oli harmitonta ajankulua, johon tartuttiin yleensä hetken päähänpistosta osana muita leikkejä. Strategisia tai muuten vähääkään enemmän ajattelua vaativia pelejä en lapsena tai teininä harrastanut. Tai no, jätetään laskuista shakki, mutta sitä pelasin vain muutaman kuukauden ajan viisitoistavuotiaana.
Turkmeninhevonen. Mieluummin tätä katselee kuin kuvaa Kimblestä, eikö? Kuva Kerri-Jo Stewart. |
Jaoin lapsuuteni pelit viiteen kategoriaan:
1. "Ne tavalliset muut kuin korttipelit": Afrikan tähti, Monopoli, Kimble, Brio Labyrintti (tässä olen yhä hyvä!), Trivial Pursuit ja sen Junior-versio, Shakki, Korona, Yatzy sekä Lappeenrannan isovanhempien mökillä Saimaan saaressa pelattu Fortuna.
2. Korttipelit: peruspakka, Uno, SkipBo, Musta Pekka, Hevosia eri maista sekä Hullunkuriset perheet. Noilla kahdella viimeksi mainitulla tosin lähinnä leikittiin, ei pelattu. Varsinkin hevoskortit kuluivat käytössä ja osaisin yhä poimia pakasta ne kahdeksan omaa hevostani (przewalskinhevonen, exmoorinponi, sydämeni valittu turkmeninhevonen…); loput 16 kuuluivat siskolleni ja kaverilleni. Vielä tätäkin enemmän pelasimme kaverin kanssa keräämilläni tyhjillä hevospostikorteilla, joita oli yli kenkälaatikollinen, siis monta sataa. Kortit olivat keskenään erilaisia, ja kaikilla korttien hevosilla oli jopa nimi. “Neppasimme” kortit pöydän reunalta lattialle, ja pisimmälle liukunut hevonen voitti.
3. 1990-luvun vaihteeseen ja alkuun sijoittuvat teini-iän pelit Alias, Pictionary ja siskon Saksasta kuskaama Hexentanz, joka oli selvä upgreidaus siihen mennessä pelattuihin.
Hungry Hippos. Muistan nuo valkeat pallot kuin eilisen päivän. Kuva David Goehring. |
5. Muut pelit: Kirppupeli Sammakko, Dallas, Scrabble, Tikapuu, Heitä sikaa.
En juuri ole hurahtanut hankkimaan kasarilapsuuteni pelejä takaisin, ehkä juurikin siksi, ettei lauta- tai korttipeleillä ollut lapsuudessani kovin suurta merkitystä. Nuo neljännen kategorian henkilökohtaiset hittipelit muodostavat poikkeuksen. Haluaisin ne kaikki hyllyyni, tai ainakin hetkeksi käsiini, jotta pääsisin aikamatkalle menneisyyteen.
Ja nytpä onkin käynyt niin, että sain tällä viikolla Huutonet-postissa Aku Ankan kirppupelin. Das Lustige Flunderspielin äitini lahjoitti tavarakätköistään viime vuonna. Tuli aika kokeilla ja pohtia, ovatko nämä pelit niin timanttia kuin miksi muisto on ne kullannut.
Aku Ankan kirppupeli
(Oy Fenno-Alga Ab, julkaisuvuosi hämärän peitossa)BGG:ssä on sivukaupalla Tiddlely Winks -versioita, joiden joukkoon Aku Ankan kirppupelikin kuuluisi, mutta se on jäänyt kirjaamatta sinne. Pelin ideana on saada kirput napsautettua pelilaudalle mahdollisimman hyviin pistelokeroihin. Lokeroissa on eri Disney-hahmojen kuvia ja niistä saa pisteitä haitarilla 0-12. Ohi ammutuista kirpuista ei tietenkään saa pisteitä. Peliloota antaa kaksi vaihtoehtoa pelin kululle ja pisteytykselle. Kirppuja on neljää eri väriä, eli se on maksimipelaajamäärä. Kirput napsautetaan isolla kirpulla pehmeän alustan päällä.
Jokaisesta lokerosta saa pisteitä, paitsi kahdesta nolla. |
Kirppu napsautetaan isolla kirpulla pehmeän alustan päällä. |
En tiedä, kuinka hyväksi Aku Ankan kirppupelissä voi kehittyä, ainakin se menisi kovasti välineurheiluksi. "Käytänkö jätti-, isoa vai pientä kirppua napsauttamiseen? Mistä kulmasta napsautan ja onko pelimatto varmasti roskaton?" (Ensituntuma on, että pienellä napsautuskirpulla saa korkeammat kaaret kuin jättimäisellä).
Seuraava level oli nostaa pelilauta King of Tokyon päälle. |
Das lustige Flunderspiel (aka The Merry Game of Floundering)
(Spear's Games, julkaisuvuosi hämärän peitossa mutta alkuperäinen englantilaisjulkaisu on vuodelta 1952)Täytyy tunnustaa, että tätä peliä pelasimme jo viime vuonna. En millään ilveellä olisi saanut Kaitsua enää suostuteltua toiseen pelikertaan, edes bloggaamisen nimissä. Mikä oli ymmärrettävää. Onnekseni huomasin, että olimme pelanneet väärin, eikä hän voinut enää kieltäytyä.
Olen pieni kampela vaan ja toivon, että pidät minusta edes vähäsen. |
Iloisen värikäs kalapalakasa. |
Kaitsu ei nyt yhtään tykkää. Kolmatta pelikertaa ei taida tulla koskaan. |
Das Lustige Flunderspiel on siis puhdas tuuripeli, jossa aikuisellekin voi tulla paha mieli. Jos jokaiselle jakaisi alkuun yhden kalanpään, lähtisi peli jouhevammin käyntiin eikä pahimmassa tapauksessa jumittuisi usean vuoron tuloksettomiin heittoihin.
Meillä on oikein Spear's German large box edition, jossa on muotoon valettu insertti. Lapsena koin melkein isompaa iloa kalanpalojen asettelemisesta takaisin boksiin kuin itse pelistä (Kaitsulle tämä on nytkin pelin ainoa arvo). Eilen katselin, kun Sampo oma-aloitteisesti ryhtyi lajittelemaan kampeloiden osia samaiseen inserttiin. Olenko minäkin ollut tietämättäni jo lapsena nörtti?
Kyllä nörtti hyvän insertin tunnistaa. Sampo eilen. |
0 kommenttia:
Lähetä kommentti