Miksi suositut lautapelit loppuvat heti kaupoista?

by 26 maaliskuuta 0 kommenttia



Kuvitteellinen tarina, joka kuitenkin on täyttä totta: Arkham Horror LCG:n uutta syklipakettia on odotettu pitkään. Lopulta vakikaupalta tulee ilmoitus, että nyt sitä on saapunut. Hirveää munaravia verkkokauppaan tekemään tilausta... ja kaupan saldo tuotteelle näyttääkin jo nollaa! Pettymys on suuri. Eikö ne tajua tilata tarpeeksi, vaikka tietävät kuinka suosittu peli on kyseessä?


Antakaas kun kerron miksi suosikkipelit loppuvat kesken.


Pelien jakelusta kivijalkakauppoihin ja verkkokauppoihin vastaavat "distribuuttorit", eli suuret pelitukut. Euroopassa näitä ovat mm. Asmodeen omat tukut, sekä BlackFire ja Intrafin. 


Tukuilla on suuria toimitusvaikeuksia suosituimpien pelien ja lisäosien osalta. Esimerkiksi 25-vuotisjuhlaansa viettävä Pokemón-keräilykorttipeli on loppu vähän kaikkialta. Jotkut merkittävät somevaikuttajat ovat kuulemma pelanneet Pokemónia kanavillaan, mikä on entisestään lisännyt pelin kysyntään.


Tilanne on mennyt niin pahaksi, että monet tukkurit ovat kieltäneet Poke-korttien tilaamisen uusilta asiakasyrityksiä ja tuotteiden säännöstely kanta-asiakkaillekin on rajua. Pokemónin lisäksi säännöstely on arkipäivää monen muunkin tuotteen kohdalla, mutta palataan siihen myöhemmin.



Miksi tukkurit eivät tilanneet tarpeeksi tuotteita?

Pelitukuissa tuotteiden menekkiä koitetaan arvioida hyvin paljon ennen kuin ne saapuvat tehtaasta. Itse asiassa peliyhtiöt pyytävät tukkureita ennakkotilauksia peleistä jo reilusti ennen kuin nämä tukkurit saavat luvan kysyä asiakkaina olevilta pelikaupoiltaan paljonko nämä haluavat tuotetta.  


Kun koronapandemia iski keväällä 2020, kukaan peliteollisuudessa ei osannut arvioida miten se vaikuttaisi seuraavaan vuoteen. Lähes kaikki toimijat valitsivat varovaisen lähestymistavan tehdessään ennakkotilauksia.


Lautapeliharrastukselle COVID ei kuitenkaan ollut takaisku. Kysyntä on jopa ylittänyt edeltävät vuodet, kun ihmiset ovat jumissa kotona ja tarvitsevat tekemistä. Fantasy Flightin tuotteet ovat tehneet esimerkiksi todella hyvin kauppansa.


Lisääntynyt kysyntä ja ylivarovaiset ennakkotilaukset ovat nyt kuitenkin johtaneet siihen, että tuotteita ei vain ole tarpeeksi saatavilla.



Lisähaasteita globaalissa tuotannossa ja toimituksissa

Kun pelikauppa myy saapumispäivänä uutuuspelin koko varastonsa loppuun ja saa vielä lukuisia kyselyitä seuraavina päivinä, se laittaa tukkuun tilauksen uudesta erästä. Kun tukulla on pelkkää ei-oota, se lähestyy vuorostaan pelijulkaisijaa ja hitaasti pyörä kääntyy lopulta uusintapainoksen tilaukseen tehtaalta.


Pandemia on kuitenkin tehnyt hallaa lautapelitehtaille, olivat ne sitten Kiinassa tai Saksassa. Tehot ovat olleet kaukana normaalista, jonoa on kertynyt ja koko kansainvälinen kuljetusliikenne on kovassa paineessa. Euroopassa Brexit on sekoittanut Iso-Britannian satamat. Kaikki kestää kauemmin kuin vuosi sitten. Valitettavasti Asmodeen suurin Euroopan tavarantoimituskeskus on juuri Briteissä. Suomalaisittain auttaa se, että Asmodee Nordics toimittaa myös muita kuin pohjoismaisille kielille käännettyjä pelejä, vaikka valikoima onkin rajoitetumpi.


Lautapelaaminen on koronan aikana lisääntynyt. 


Säännöstelypolitiikka

Tärkeimpiä julkaisuja koitetaan saada markkinoille liikuttamalla tavaraa niin maitse, meritse kuin ilmateitse. Siltikin toimitusketjut, kuten myös aikataulut, venyvät ja paukkuvat. 


Pula-ajan tyyliin pelit ovat nyt kortilla. Tukkukaupat säännöstelevät kysytyimpiä tuotteita. Ensimmäisestä lentoteitse saapuvasta erästä kauppoihin lähtee vain pieni osa tilatuista tavaroista. Myöhemmin, kun merikuljetukset saapuvat, tilauksesta puuttuneita pelejä lähetetään perässä. Ehkä. Tukkukaupat eivät ilmoita tuotetta loppuunmyydyksi ennen kuin ovat satavarmoja, että lisää ei tule ennen uutta painosta. Tavaraa siis myydään ennakkoon pitkään pelkällä toivolla siitä, että vielä jostain saadaan täydennystä.


Säännöstely tulee jatkumaan vielä kuukausia.


Pelikaupat voivat hieman parantaa mahdollisuuksiaan tuotteiden saantiin, jos he ovat hoitaneet kaikki maksunsa ajallaan ja ovat pitkäaikaisia liikekumppaneita. Pelitilaisuuksien ja turnausten järjestäminen voi antaa papukaijamerkkejä suosituimmuuskilpailussa. 


Järjestelmän huijaaminen ei kuitenkaan onnistu. Jos kauppa tahtoo 24 kappaletta uutta hottispeliä, 48 kappaleen tilaaminen ei paranna tsänssejä saada pelejä enemmän säännöstelyn ohi.


Koitetaan kestää

Toivottavasti ylläoleva selvitti vähän tilannetta. Syitä pelipulaan on monia ja ratkaisuja vähän. Onneksi kuitenkin kysyntä johtaa uusiin painoksiin. Pitää silti varautua odottamaan ehkä pitkäänkin sen toivotun pelin tai lisäosan saapumista omaan kokoelmaan. 



Tämä voi olla hyvä tilaisuus palata jonkun vanhan suosikin tai vähemmälle huomiolle jääneen pelin pariin. Kaupoista löytyy myös edelleen hyllykaupalla uusia pelejä, ja kirjastotkin edelleen niitä monissa paikoissa lainaavat. 




Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti