Kahvipöydässä Boomerang

by 16 marraskuuta 0 kommenttia

Juodaanko Australiassa kahvia? Kyllä juodaan. Erityisesti maitokahvi hivelee aussikurkkuja, ja espressokoneita on kuulemma Italian jälkeen eniten asukasta kohden maailmassa. Tuore, vast'ikään Kickstarterissa paahdettu Boomerang siis soveltuu erinomaisesti kahvipöytäpeliksi. Se on sitä paitsi nopea, melko tilatehokas ja kaksinpelinäkin okei.

Scott Almesin suunnittelema ja Grail Gamesin julkaisema Boomerang on kupongintäyttöä, jossa saa pisteitä Australiassa ristiin rastiin kulkemisesta. Noppien sijaan kuponkia täytetään sen mukaan, mitä kortteja on onnistunut saamaan eteensä. Peli kestää viisi kierrosta, joista kunkin aikana kortit kiertävät kädestä käteen seitsemän kertaa. Niistä valitaan aina samanaikaisesti yksi pöydälle omalle pelialueelle. Kierroksen päätyttyä katsotaan, millaisiin kuponkimerkintöihin kortit oikeuttavat. Pakka sekoitetaan jälleen seuraavalle kierrokselle.Pisteytyksen multitaskaus

Pisteitä kerätään useaan eri kategoriaan, mikä takaa sen, että korttien valinnassa joutuu tekemään kiperiä päätöksiä. Jokainen kortti on nimetty jonkin australialaisen kaupungin mukaan. Mitä useammassa paikassa käy, eli mitä enemmän kerää erilaisia kortteja, sen enemmän saa pisteitä karttakategoriassa. Muita kategorioita ovat keltaiset symbolit eli eläimet, siniset symbolit eli erityyppiset toiminnot kuten uinti, ja vihreät symbolit eli matkamuistot. Kaikkien näiden pisteytyssysteemi on hieman erilainen. Ylimääräinen kierre saadaan vielä boomerang-kortista, eli jokaisen kierroksen ensimmäisestä valitusta kortista. Se asetetaan alassuin rivin alkuun ja paljastetaan vasta kun seitsemäs eli viimeinen kortti on pöydätty. Sen jälkeen ensimmäisen ja viimeisen kortin numeroarvoja verrataan. Mikäli viimeinen on kortti on samansuuruinen tai suurempi kuin ensimmäinen kortti, ensimmäisen kortin arvon saa pisteyttää. Riskinottaja voi kerätä hyvällä tuurilla jopa seitsemän pistettä yhdellä kierroksella, kun varmistelija tyytyy yhteen.Vertailua kahteen muuhun genren peliin

Mihin Boomerangia vertaisi? Tietysti ensisijaisesti muihin korttivetoisiin kupongintäyttöpeleihin. Se pärjää vertailussa oikein hyvin. Teema on mukavasti läsnä samalla tavalla kuin Welcome to… -pelissä, josta olemme antaneet varsin ylistävät arviot. Boomerang vaatii vähemmän pöytäsäätöä ja on jonkin verran lyhempi kuin Welcome to… Pidän draftausmenetelmästä vähintään yhtä paljon kuin Welcome to…:n systeemistä, jossa kaikilla on käytettävissään samat kortit. Kaksinpelinä Welcome to…:n kortinvalintatapa kuitenkin peittoaa Boomerangin, koska draftaus ei vain toimi kovin hyvin kahdella pelaajalla. Toinen äskettäinen tuttavuus tässä genressä on Birds of a Feather, joka ei mielestäni yllä noiden kahden muun tasolle, sillä valintoja pääsee tekemään paljon vähemmän.

Kotimainen versio Boomerangista olisi tietysti Suopunki, jossa ahnehdittaisiin Joulupukki-muistonukkeja ja Marimekko-sateenvarjoja ja kerättäisiin toimintapisteitä saunomisesta ja suppaamisesta.


Annika Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti