Lautapelaajan siivouspäivä

by 22 syyskuuta 0 kommenttia

Meillä on kotona lautapelejä 5x5 -koon ikealaisessa Kallax-hyllystössä, lasiovellisessa pikkupelien kaapissa sekä muutamassa yksittäisessä hyllylokerossa. Arjen tohinassa pelejä tulee napattua pöydälle ja laukkuun ja palautettua sitten summittaisesti sinne missä juuri silloin sattuu olemaan tilaa. Vähitellen ludoteekki alkaa näyttää vähemmän kuratoidulta. Värikoodit, jos sellaisia on ollut, rikkoutuvat, ja pelihyllyt näyttävät yksinkertaisesti häsmäisiltä.

Tänään aamulla totesin, että on tullut aika järjestellä pelit paremmin. Reippaan koiralenkin jälkeen ryhdyin hommaan Kaitsun kanssa. Päätimme samalla karsia pelejä pois kotiludoteekistamme. Osan voisimme viedä pelikerhon tiloihin Littoisiin ja osan vaihtaa, myydä tai lahjoittaa pois. Kamera oli hollilla, joten miksipä ei samalla napsisi tästä harvinaisen mukavasta siivousurakasta kuvia blogiin?

Pikkupelihyllyn lähtötilanne.

Aloitimme pikkupeleistä. Ladoimme vajaan kahden hyllymetrin verran pelejä olohuoneen pöydälle. Mukana tuli myös sylillinen Tokmannin pikkupurkkeja, joita käytämme muun muassa tokenien säilytykseen pelaamisen aikana, jos pelissä on kovin paljon nippeleitä ja nappuloita. Akille kuuluvat Star Wars X-wingit nostettiin hyllyn päälle. Totesin pöydälle ladotut pelit harmittavaisen erikokoisiksi; selvästikään pienissä peleissä ei ole samanlaisia perusstandardikokoja kuin isojen pelien kohdalla. Kokosin suunnilleen samankokoiset pelit omiin pinoihinsa. Pari isokokoisinta, Prowler’s Passage ja Metallum, siirtyi transit-pöydälle odottamaan pääsyä isojen puolelle. Ovat ne toisaalta sinne aika pieniä – nämä ovat näitä ludoteekin kuratoijan kinkkisiä päätöksiä!

Codenamesit edustavat pikkupelien toiseksi suurinta kokoluokkaa. Tokmannin ihania purkkeja on kolmen värisiä.
Siirsin pelit takaisin hyllyihin aloittaen isoimmista peleistä ja ylemmästä hyllystä. X-wingeiltä vapautuneeseen slottiin mahtui seitsemän julkaisua, ja alimmalle hyllylle asettelin pienimmät pelilöiset. Osan kohtaloksi koitui poistotuomio ja ne jäivät pöydälle odottamaan omaa keräilyeräänsä. Kuka haluaisi käytetyn ja leikellyn Exit: salainen laboratorion? Kaitsun vihaamalta Das lustige Flunderspieliltä riistettiin hyllypaikka lasin takana, mutta se itse asiassa palasi sinne projektin lopulla. Viticulturen metallikolikoille löytyi vihreä Pentikin tuikkuastia. Nyt oli pikkuhyllyn peliosasto valmis, ja oli aika jatkaa Kallaxin tykö!

Darth Vaderin päässä on noppia ja tuikkuastiassa Viti-kolikoita.

Ison hyllystön pelejä on niin paljon, että niiden kantamista olohuoneen pöydille piti suunnitella etukäteen. Päädyimme siihen, että kerhoon säilytykseen vietävät pinottaisiin ruskean pöydän toiselle puolelle, poistettavat tai lainassa olevat valkoiselle pöydälle, ja kaikki loput mahdollisimman valmiiksi kokojen mukaisiin kasoihin ruskealle pöydälle tai sähköpöydälle. Pari lokerollista oli täynnä ketjuvaihdosta yli jääneitä pelejä ja ne siis kuskattiin suoraan omaan pooliinsa. Yllätyin siitä, miten moni boksi on neliön mallinen, varsinkin kokoa 29,7 x 29,7 cm2 on meillä paljon. Siis Menolippu-standardia. Sitäkin enemmän on tosin edustettuna ”Voyages of Marco Polon” lähes 3/2-koko 31 x 22,5 cm2.

Tässä tarvitaan jo vähän lihaksia! Vain kolme lokeroa 25:stä on varattu muulle kuin lautapeleille.

Sillä aikaa kun Kaitsu teki tarkempaa pinoamistyötä olohuoneessa, minä pyyhin pölyt tyhjästä hyllyköstä. Ylätason jätin rauhaan, samoin siellä olevat pelit. Sen sijaan päivitin tyrkkyhyllyä, eli olohuoneessa olevaa hyllynpätkää, johon olemme koonneet pelejä, joita pitäisi päästä pelaamaan suhteellisen pian. Osa näistä peleistä liittyy Pelaajien valinta -äänestykseen, osa on lainapelejä kuten Android: Netrunner, ja osaa vaan tekisi niin kovasti mieli pelata.

Olen muuten pannut merkille, että mustat Kallaxit ovat lautapelaajien keskuudessa paljon suositumpia kuin valkoiset. Miksi?
Tyrkkyhyllyn tavaraa. Yksi jokaiselle viikon päivälle? Joukossa on kaksikin Richard Garfieldin peliä: meillä on tarkoitus tehdä bloggaus miehen tuotannosta.

Kaitsu lähti haikein(!) mielin muille asioille, ja minä jäin yksin hoitamaan urakkaa loppuun. Kuskasin isot pelit takaisin pesäänsä. Olin viime kerralla järjestellyt ne värien mukaan, mutta nyt oli avainsanana koko. Jotkut tykkäävät laittaa kaikki pelit samaan asentoon, mutta minusta on itse asiassa hauskemman näköistä, jos tavaraa on sekä pysty- että vaakasuuntaan. Sentään siitä pidin huolen, että tekstit ovat samassa suunnassa. Muutamaan lokeroon jäi rako, jonka yritin täyttää vähän kapeammalla pelillä. Myönnettäköön, että Muumit hippasilla ei ihan sovi Lords of Waterdeepin viereen, mutta tehokas tilankäyttö ennen kaikkea...

Iso hylly siivous- ja järjestelyurakan jälkeen. Teemat iloisesti sekaisin!


Viimeisenä tehtävänä oli järjestellä pöydille jääneet pelit omiin kasoihinsa. Kerhoon vietäviä pelejä kertyi yksi iso putkikassillinen ja ylikin, toivotaaan, että ne mahtuvat uuteen sijoituskotiinsa. Tästä saattaa hyvinkin käynnistyä ketjureaktio: kerhossa olevia pelejä on pakko karsia, jotta nämä paremmat saadaan sopimaan! Vientilistalla ovat muun muassa Habitats, Tikal ja King of Tokyo. Aika iso kasa syntyi myös myytävistä, vaihdettavista ja pois lahjoitettavista peleistä. Vintiltä löytyi kiihkeän kirppisvaiheemme ajalta peräisin olevia tunkkeja, joista yritän päästä eroon "Annetaan Turun alueella" -fb-ryhmän kautta.

Ei hullumpi tapa viettää lauantaipäivää! Nyt, tätä reportaasia lopetellessani kello on puoli neljä, joten aikaa on vielä hyvin, no, vaikkapa pelaamiseen.

Adios näille peleille.

Annika Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti