Shenanigans! The Family Showdownin haastattelu

by 19 toukokuuta 0 kommenttia


Shenanigans! That’s ridiculous! The Family Showdown on Dice Towerin Board Game Blenderistä monelle Youtubea seuraavalle peliharrastajalle tuttu. Teksasilaiseen Thomasonin perheeseen kuuluvat Hunter, Rebecca ja heidän kaksi tytärtään, Kaitlyn ja Nessa. Insinöörimäisen tarkka Hunter ja räiskyvän hauska Rebecca ovat mainio juontajapari. Tytöt näkyvät videoilla harvemmin, mutta tuovat lasten näkökulmaa peliharrastuksiin esimerkiksi omien top-listojensa avulla.

Hunter on ollut lautapelaaja koko ikänsä, alkaen siitä kun hän sai Dungeon-pelin kahdeksanvuotiaana. Rebecca on pelaillut satunnaisesti koko elämänsä, mutta tosipelaaja hänestä tuli vuonna 2008, kun yhteiset Dominion-väännöt Hunterin kanssa alkoivat.

– Makumme ovat ehdottomasti muuttuneet vuosien myötä. Hunterin maku on kehittynyt sosiaalisten päättelypelien suuntaan, ja hyvin raskaat europelit ovat hänen suosikkejaan. Minusta on vähitellen tullut omni-gamer (kaikkiruokainen pelaaja, toim. huom.). Nautin europeleistä sekä peleistä joita on helppo opettaa muille. Me molemmat arvostamme erityisesti pelejä, jotka toimivat sekä kaksinpelinä että moninpelinä, kertoo Rebecca.

The Family Showdown luotiin Dice Toweria varten

Thomasoneista tuli sisällöntuottajia hauskan yhteensattuman ansiosta.

– Satuimme tapaamaan Dice Towerin Sam Healeyn ja Zee Garcian West Texas Tabletop Conissa vuonna 2015. Oli mahtavaa päästä viettämään aikaa heidän kanssaan, koska olimme fanittaneet Dice Toweria vuodesta 2012 lähtien. Conin jälkeen Hunter tuumasi, että olisi hauska antaa oma panos Dice Toweriin, joten hän otti yhteyttä Zeehin ja kysyi, voisimmeko olla mukana tämän toimittamassa Board Game Blenderissä. Zee tykästyi tyyliimme ja niin sai alkunsa “R vs H: The Player Showdown! Meillä oli niin hauskaa tehdessämme sitä, että päätimme avata oman kanavan ja tehdä lisäshown koko perheenä. Näin syntyi Family Showdown, Rebecca kuvailee.

Vloggaaminen on haastava harrastus

Teknologia tuo myös Thomasoneille yllättäviä haasteita videoiden tekoon.

– Juuri kun luulee että kaikki on valmista nauhoitukseen, tietokone ryhtyy ajamaan päivityksiä ja muuttaa asetuksia tai nettiyhteys hyytyy, kertoo Hunter.

Hän käyttää paljon aikaa löytääkseen parhaat varusteet ja asetukset kuvauksia varten. Ajankäytöllliset vaatimukset ovat sitten oma seikkansa.

– Vaikka teemme tätä vain viihteeksi, on työlästä ylläpitää aikatauluja sekä Dice Toweria että omaa kanavaamme varten, Rebecca pohtii.

Videoiden tekeminen on asettunut tietynlaisiin uomiin, jotka sopivat Rebeccan ja Hunterin elämäntilanteeseen ja tyyliin.

– Aiemmin käsikirjoitimme kaiken pienintä yksityiskohtaa myöten, mutta huomasimme pian että se vaati liikaa työtä, eikä ollut tarpeeksi hauskaa. Nyt keskustelemme ennakkoon vain alustavan suunnitelman ja valmistelutyöt, kuten Top-listamme, mahdollisen tutkimustyön ja studion järjestelyn. Loput improvisoimme. Ihmiset tsätissä kirjoittavat usein mahtavia kommentteja, joihin sitten mielellämme tartumme, pariskunta sanoo.

Board Game Blenderin ja Board Game Breakfastin osiot vaativatkin sitten selvästi enemmän työtä.

–Yleensä pelaamme käsittelyssä olevamme pelin juuri ennen nauhoittamista, jotta se on tuoreessa muistissa. Teemme myös listan asioista, joita haluamme käsitellä ja luomme yksinkertaisen käsikirjoituksen. Jokainen video vaatii lukuisia uusintaottoja. Ohjelmapätkien tekeminen Dice Toweriin on hauskaa, mutta se vaatii monesti enemmän ennakkovalmisteluja, kuin omalle kanavallemme tekemä, Hunter paljastaa.


Suorat lähetykset lisäävät vuorovaikutusta

The Family Showdownin kanavalla on paljon suoria lähetyksiä. Kysyimme, suosivatko Thomasonit niitä, koska ne säästävät editointityössä, vai nauttivatko he vain yksinkertaisesti enemmän suuremmasta interaktiosta faniensa kanssa.

– Rehellisesti sanottuna molemmista syistä. Hunterista on kyllä tullut varsin nopea editoija, joten se ei ole enää samalla tavalla haaste kuin aloittaessamme. Me todellakin nautimme vuorovaikutuksesta katselijoiden kanssa. Tsätistä tulee kaikkea: hyvää huumoria, oivalluksia ja kysymyksiä. Tulevaisuudessa olisi mukava saada livelähetykset ja ennakkonauhoitukset parempaan balanssiin, mutta meillä ei tahdo riittää aika. Haluamme siis toistaiseksi vähän itsekkäästi viettää enemmän yhteistä aikaa katsojiemme kanssa, Rebecca tuumii.

Thomasonit haluaisivat seurata enemmänkin muita lautapelitubettajia, mutta aika on turhan rajallista.

– Hyviä sisällöntuottajia on nykyään niin paljon! Seuraamme itse tietenkin Dice Toweria, mutta katsomme paljon myös sellaisia kanavia kuten Watch it Played, This Game is Broken, Rahdo ja Game Boy Geek, listaavat Thomasonit.

Lautapeliharrastajat ovat yhteisöllistä porukkaa ja sisällöntuottajatkin viihtyvät hyvin keskenään.

– Dice Tower -verkostolla on useita kanavia, joilla avustajat voivat jutella ja se on ollutkin mahtavaa. Hunter on myös aktiivinen BGG:ssä ja Facebookissa, kun taas minä keskityn yhteydenpitoon Twitterin avulla, Rebecca sanoo.

–Tapaamme muita teksasilaisia sisällöntuottajia paikallisissa coneissa, mikä on hauskaa. Vaikka teknisesti kaikki kilpailevat samoista katsojista ja tukijoista, ovat nämä ihmiset ihan huikeita, hyvin positiivisia ja rohkaisevia, lisää Hunter.
Suorissa lähetyksissä voi tapahtua mitä tahansa. Yksi asia on kuitenkin varma, Rebeccalla on hauskaa.

Makuasioista ei kiistellä ja innostus on tarttuvaa

Pelimausta keskustellessa käy nopeasti ilmi, että Hunter on aivan selvästi enemmän suuntautunut ameritrashiin ja Rebecca euroihin.

– Nautin paljon korttipeleistä, koska nopat vihaavat minua. Toki annan niille samalla mitalla takaisin! Rebecca täräyttää.

– Minä taas rakastan noppapelejä. Olemme huomanneet, että jos jompikumpi meistä todella rakastaa jotain peliä, niin toinenkin pitää siitä enemmän, koska ruokimme toistemme innostusta, kertoo Hunter.

Hunter nauttii pörssi- ja talouspeleistä, jotka ovat Rebeccasta tylsiä. Rebeccalla taas on pakkomielle avaruuspeleihin ja silloin mekaniikat ovat toissijaisia - mikä taas ei ole Hunterin mieleen.

In vino veritas

Todellisuuspaon Top-listoja lukeneet saattavat muistaa Viticulturen olevan kaikkien aikojen ykköspelimme. Rebeccan kaikkien aikojen Top-100 listalla tämä viininviljelypeli on toisena ja Hunterinkin listalla seitsemäs.

– Siinä on niin paljon hyvää, mutta jos pitää poimia yksi asia, niin se on vuodenajat ja niihin liittyvät toiminnot. Viticulturessa pitää tosissaan suunnitella tekemisensä ennakkoon, jotta työläiset riittävät koko vuodelle. Niin monia hyviä valintoja, Rebecca tuumii.


Vuoden 2018 tulevista julkaisusta keskustellessamme Thomasonit poimivat muutamia kovasti odottamiaan pelejä.

– Tänä vuonna on tulossa monia kiinnostavia pelejä. Viime aikoina olemme nauttineet paljon legacy-peleistä ja tänä vuonna sen tyylisiä pelejä on tulossa useita: Betrayal at the House on Hill Legacy, Scythe Legacy ja eurotyylinen Rise of Queensdale. Odotamme kovasti myös kahta Stefan Feldin Rooma-teemaista peliä: Forum Trajanum ja Carpe Diem.


Työn ja harrastuksen yhdistämisestä

Rebecca on ammatiltaan latinanopettaja. Lautapelejä hän tuo luokkahuoneeseen satunnaisesti.

– Olen muokannut jotain yleisiä massamarkkinoiden pelejä siten, että ne auttavat esimerkiksi sanaston opettelussa. Tiimityöskentelyn harjoittamiseen taas olen käyttänyt Incan Goldia ja Fusea. Jotkut pelit ovat upeita kielellisen luovuuden kehittämisessä, esimerkkeinä vaikka Scattergories ja Say Anything! (toim. huom. suomeksi Tacticilta nimellä Sano suoraan!). Suosikkijuttuni on kuitenkin tuoda luokkaan joku aivan uusi peli loppukokeiden jälkeen. Tämän hetken suosikki luokassani on Deception: Murder in Hong Kong, ja oppilaat ovat jo pyytäneet, että tuon sen taas kevään koejakson päätteeksi.

Hunterilla on takanaan pitkä ura kirjanpitäjänä. Hänen läppärillään on videoiden perusteella paljon kaikenlaista pelaamiseen liittyvää dataa.

– Aiemmin tallensin kaikki pelikertani ja niiden voitot ja häviöt boardgamegeekin appiin, mutta se oli vähän turhan työlästä. Tiedetään, tiedetään… olen numeromiehiä ja nyt sanon,että se on liian työlästä. Viime aikoina olen saanut numeroihin liittyvät kiksini tekemällä Board Game Breakfastiin “By the Numbers”-nimistä ohjelmaa. Jokainen jakso sukeltaa johonkin lautapelien numeraaliseen aiheeseen. Taidan lopulta olla ennemminkin orientoitunut projekteihin kuin varsinaiseen datan keräämiseen, Hunter itsereflektoi.

The Family Showdownin tulevaisuus

Thomasonien kanavan tilaajamäärä on tätä kirjoittaessamma hyvin lähellä täyttä tonnia. He eivät itsekään vielä tiedä miten juhlistaa pyörää numeroa.

– Hiljakkoin pidimme “State of the Channel”-shown, jossa pyysimme katselijoitamme mukaan keskusteluun kanavan tulevaisuudesta. Mietimme erilaisia tapoja mainostaa showta ja kasvattaa sitä vauhdikkaammin. Saamamme palaute oli vahvan muutosvastaista. Tunnemme, että meillä on hieno suhde faniemme kanssa. He tuntuvat miltei perheen jatkeelta. Lyhyellä tähtämellä siis jatkamme samaan malliin. Pidemmällä tähtäimellä yritämme tuoda uusia juttuja mukaan ja parantaa ohjelman yleistä tasoa. Nautimme ohjelman tekemisestä ja toivottavasti voimme tehdä sitä vielä kauan, kertovat Rebecca ja Hunter vielä lopuksi.

Kaitlyn ja Nessa, toisen sukupolven lautapelaajat.



Todellisuuspako kiittää haastattelusta ja seuraa jatkossakin ahkerasti the Family Showdownia!


Annika Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti