Haastattelussa Brent Povis kaksinpelifirma Two Lanterns Gamesista

by 17 maaliskuuta 0 kommenttia

Pikkuruinen amerikkalainen pelifirma Two Lanterns Games on  erikoistunut kaksinpeleihin. Yrityksen takaa löytyy Povisin pariskunta, Kaleen ja Brent. Kiinnostuimme hyvää jälkeä tekevästä julkaisijasta, jonka Fungi on rantautunut Suomeenkin. Iloksemme saimme houkuteltua Brentin haastatteluun.

Pariskunnan pelihistoria ja firman synty kerrotaan Two Lanterns Gamesin nettisivuilla. Brent ja Kaleen tutustuivat kymmenisen vuotta sitten, ja pian he jo lautapeliharrastajina etsiskelivät käsiinsä kaksinpelejä mistä ikinä löysivät. Kun niitä alkoi olla yhä vaikeampi löytää, pari tuli siihen tulokseen, että niitä täytyisi alkaa itse suunnitella lisää. Two Lanterns Gamesille asetettiin liuta pelillisiä tavoitteita. Pelien tulisi olla opetettavissa alle vartissa ja pelattavissa alle kolmessa vartissa. Ne olisivat strategisia ja ajattelutyötä vaativia, mutta ilman analyysihalvausta. Hyvä peli loisi tunnelman, jossa pelaajat tuntisivat olevansa 1700-luvun tavernassa tulisijan äärellä.

Sienidebyytti saa jatkoa


Two Lanterns Gamesin ensimmäinen peli Morels ilmestyi vuonna 2012. Se menestyi mukavasti ja levisi Pegasoksen kautta Fungi-nimisenä myös Eurooppaan. Toinen Brentin suunnittelemista peleistä, Agility, sai rahoituksensa viime vuonna Kickstarter-kampanjasta, ja se on jäänyt lähinnä pohjoisamerikkalaisten herkuksi. Mekaniikoissa on paljon samaa, draftausta ja käsikorttien hallintaa.  BGG-reittaus on kummassakin pelissä yli seiskan. Nyt kun Povisin perhe on lasten myötä kasvanut, Two Lanterns Gamesilta on luvassa myös useamman hengen pelejä.

Fungille ollaan suunnittelemassa laajennusosaa.
- Kuluvan vuoden iso projektimme on laajennusosa Fungiin. Neuvottelemme sen levittämisestä Eurooppaan Pegasuksen kanssa. Laajennus ei ole suuren suuri, mutta mahdollistaa paljon. Se sisältää kymmenisen uutta korttia kaksinpeliin sekä säännöt yhdelle, kolmelle ja neljälle pelaajalle. Kolminpelin asetelma on lähes identtinen kuin kaksinpelin, mutta nelinpelin systeemi on uusi. Teen myös käsityönä lisää pelikomponentteja, jotka olivat osa alkuperäistä pelijulkaisua vuonna 2012.
Vuodelle 2018 tai myöhemmin meillä on suunnitelmissa Kaleenin suunnitteleman party-pelin julkaiseminen.

Pelisuunnittelussa Brent pitää tärkeimpänä pelin ytimessä olevaa mekaniikkaa, joka kantaa kokonaisuutta. Kun ydin on selvillä, voidaan teema tuoda mukaan palettiin, mitä aikaisemmin, sen parempi. Näin pelin aihepiiri voidaan huomioida tärkeimmissä jäljellä olevissa ratkaisuissa. Hyvässä lykyssä teeman kautta löytyy uusia tai vähän käytettyjä mekaniikkoja peliä täydentämään. Itse asiassa Fungissa koko ydinmekaniikka juontui teemasta, joka läpäisi myös muut mekaniikat. Fungiin liittyen Brent tulee maininneeksi myös suuren unelmansa, jota hän on kantanut pelin luomisesta lähtien.

- Haluaisin suuren Fungi-turnauksen osaksi jotakin tärkeää conia. Korttien sijaan pelissä käytettäisiin aitoja sieniä aidoissa koreissa. Pelissä paistamansa sienet saisi pitää itse!

Pisteet Feldille

Kaksinpeli Agility ilmestyi vuonna 2016.
Brent ei seuraa kovin aktiivisesti muiden pelisuunnittelijoiden tekemisiä, mutta hän pitää Stefan Feldin peleistä ja toteaa tämän peleissä olevan paljon samoja piirteitä kuin omissa peleissään. Näitä ovat hauskuus, analysoinnin keveys, keskilyhyt pituus ja hyvä uudelleenpelattavuus. Erityisenä plussana Brent mainitsee sen, jos pelissä on runsaudenpulaa hyvistä valinnoista tyyliin ”hm, A saattaisi olla hyvä, B:kin olisi ok, C jo mahtava, mutta hei, D on sittenkin paras!” Tähän kategoriaan solahtavat muun muassa Jambo, Fungi, Agility ja lähes kaikki Feldin pelit. Poikkeuksena säännöstä Brent ja Kaleen pitävät kovasti myös Mr Jackista. Lisäksi pariskunnan suosikkipelejä ovat Tikal ja Citadelsin kaksinpeli, ja party-peleistä Taboo, Rappakalja, Spyfall ja Tiedolla tai tuurilla. Pariskunnalla on kaksi tytärtä, joista toinen on kolme- ja puolivuotias ja toinen vajaan vuoden ikäinen. Esikoinen pelailee jo vanhempiensa kanssa ja hänelle paras peli on Outfoxed, josta vanhemmatkin pitävät. Kunhan perhe-elämä muuttuu vähemmän hektiseksi, Brent tahtoisi ryhtyä harrastamaan sotapelejä. Toistaiseksi on liian hankala perustella vaimolle, miksi kuusi tuntia kestävä peli olisi hyvä ajatus.

Pohjoinen lautapelimaisema

Koko Povisin perhe pelaa.
Vapaa-aika Povisin pariskunnalla kuluu pitkälti pelaillessa jälkikasvun kanssa. Silloin harvoin kun Brentillä ja Kaleenilla on omaa kahdenkeskistä aikaa, he saattavat lähteä vaeltamaan tai melomaan. He nauttivat myös uusiin maihin tutustumisesta. Reippailu ja maantiedenörttiys, kuten Brent itse sitä kutsuu, heijastuu tytärten nimissä, Kirala Lassen ja Aralae Rinn. Kirala on baskin kieltä ja tarkoittaa urheilua; Lassen on kansallispuisto Pohjois-Carolinassa. Aralae on muunnelma alppilaaksosta lähellä Mount Blancia, ja Rinn on lähellä Innsbruckia kohoava vuori.

- Suomi sijoittuu korkealle listalla maista, joissa haluaisimme käydä! Kaleenin perhe on alun perin Valko-Venäjältä ja minun perheeni Liettuasta. Olemme ideoineet toteuttavamme joskus pyöräilymatkan Minskistä Vilnaan, jatkaen sieltä Baltian maiden halki Pietariin ja Helsinkiin. Sieltä matka etenisi ylös pohjoiseen ja takaisin alas Norjan rannikkoa pitkin.

Povisin perhe muutti äskettäin Minnesotaan, jota Brent kuvaa kylmäksi ja pohjoiseksi ja pohtii, että ehkä juuri siksi lautapelikulttuuri on siellä vahvaa. Pitkä ja ankara vuodenaika inspiroi sytyttämään takkatulen, haalimaan ympärilleen mukavaa seuraa ja kaatamaan tuoppiin vahvaa ale-tyyppistä olutta. Ja nostamaan lautapelit esiin.

Kuvien (c) Two Lanterns Games

Annika Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti