Skanssin esittelypäivän antia, osa II

by 07 kesäkuuta 0 kommenttia

Turussa, Skanssin kauppakeskuksen Pelitilassa oli 14.5.2018 mahdollisuus tutustua miniatyyripeleihin ja figujen maalaukseen. Tilaisuutta olivat järjestämässä mm. Ordo Aboensis, Fantasiapelit ja Sotakone Miniatures. Tässä jälkimmäinen osa raporttiani paikan päältä.

Ordo Aboensis

Halusin vähän järjestäjän näkökulmaa, joten menin jututtamaan paikallisen harrastepeliyhdistyksen, Ordo Aboensiksen, Jouni Mikkolaa.

– Pelit esittelyyn valikoituivat tietysti vähän sen mukaan kuka tänne ehti paikalle niitä esittelemään, mutta koitimme hakea eri tyylisiä pelejä. Miniatyyripelaaminen ei ole pelkästään scifiä tai fantasiaa, kertoi Mikkola. Hän esitteli pöydällään Star Wars: X-Wing miniatyyripeliä, jota pitääkin taas päästä pian pelaamaan lisää.
Tapahtumalla haluttiin Mikkolan mukaan saada näkyvyyttä harrastukselle. Mukana järjestelyissä oli Ordon lisäksi esimerkiksi Fantasiapelit ja Sotakone Miniatures, mutta myös ihan vain pelaavia harrastajia.
– Yleensä ihmiset kysyvät kolmea perusasiaa, eli mistä näitä pelejä ja figuja saa, mitä ne maksavat ja missä niillä voi pelata? Pyrimme siihen että paikan päältä saa vastauksen kaikkiin näihin kysymyksiin ja paljon muuhunkin.

Miten figuharrastaminen sitten elää ja voi Turun seudulla?
– Ordo eli kulta-aikaansa noin seitsemän vuotta sitten ja silloin turnauksemme vetivät paljon väkeä. Sitten suosituimpiin peleihin tulleet uudet laitokset alkoivat hajaannuttaa harrastajia: toiset pelasivat vanhaa versiota, toiset uutta ja jotkut vaan lopettivat.

Kun pelaajamäärät tiettyyn peliin ovat pienet, pelailu alkaa mennä pienten kaveriporukoiden keskenäiseksi ajanvietteeksi, silloin seuratoiminta ei juuri palvele harrastusta.

– Nyt toiminta on vähän elpymässä. Esimerkiksi aiemmin lopettaneita pelaajia on palannut mukaan. Jäsenmäärä tippui välillä viiteentoista, mutta sen jälkeen kun aloimme määrätietoisesti promoamaan, on jäsenmäärä noussut noin 70:een. Kaikki eivät tietenkään ole kovin aktiivisia. Nykyään figuvalmistajia ja pelejä on niin paljon, että jokaiselle alkaa löytyä jotain kiinnostavaa, mutta toisaalta se myös hajaannuttaa, Mikkola totesi.
X-Wingissä Kapinaliitto ja Imperiumi ottavat yhteen. Kuva: Christoper Ross.

Jouni Mikkola on itse aloittanut X-Wingin pelaamisen melko hiljattain.
– Kaveri innostui tästä ja lähdin mukaan. Totesin että tämä on aika hyvä esittelypeli harrastukseen, sillä Star Wars on lähes kaikille tuttu ja valmiiksi maalatut alukset näyttävät hyviltä.

X-Wingiin on tulossa 2. editio, joka muuttaa jonkin verran sääntöjä.
– Yksi päämäärä uudistuksessa on tehdä vanhemmista alusmalleista jälleen pelikelpoisempia, toisena uutuutena tulee Voima, Mikkola tietää kertoa. Hän odottaa uutta laitosta positiivisella mielellä.

Sotakone esitteli Batman-figupeliä

Sotakone Miniatures on paikallinen pelikauppa vahvalla figupainotuksella. Se toimii samoissa tiloissa keskustassa Ordon kanssa. Kauppias, Häkkis, demotti Knight Modelsin julkaisemaa Batman Miniature Game -peliä.
– Se käsittelee katutason yhteenottoja. Tunnistettavien DC-sankareiden ja -pahisten lisäksi pelissä on ihan tavallisia rivityyppejä, kuten jengiläisiä ja Arkhamin vartijoita. Peli on siis astetta maanläheisempi kuin useimmat supereihin keskittyvät pelit. Saatavilla tähän on useita versioita hahmoista pohjautuen eri lähteisiin, kuten Arkham-videopeleihin, sarjakuviin, elokuviin ja TV-sarjoihin. Se tekee pelistä rikkaamman ja tarjoaa vaihtoehtoja, Häkkis kertoi.

Batman Miniatures Game sai viime syksynä toisen laitoksen säännöt, jotka tekivät pelistä entistä fiksumman ja helpommin pelattavan.
– Voit pelata esimerkiksi komisario Gordonia ja joukkoa tavallisia poliiseja. Tai ottaa jonkun vähemmän tunnetun hahmon, kuten Carmine Falconin (joka on esiintynyt Batmanin alkuperätarinoissa). Hahmoja on kaivettu peliin tosi syvältä ja minusta siinä on mielenkiintoista varsinkin se, kuinka hyvin hahmot ja pelimekaniikat sopivat keskenään yhteen. Jokerin peli on täynnä kikkoja ja epävarmuutta, koskaan ei tiedä mitä siltä kööriltä voi odottaa. Jokerin porukat perustuvat kaaokseen. Pingviinillä taas on paljon rahaa ja se on hyvä motivoimaan alaisiaan, mutta sateenvarjo ei ole kovin hyvä lähitaisteluase, Häkkis esitteli.

Peliin on saatavilla noin kolmenkympin kappalehintaan eri ryhmien aloituspaketteja, joissa on 4-5 miniatyyriä (tunnettu sankari tai roisto, sekä mahdollinen sidekick ja rivimiehiä). Minit pitää koota itse, mutta se lienee yksinkertaista. Pehmeäkantinen kakkosedikan sääntökirja kustantaa alle 20 euroa.
– Alkuun pääsee tosi nopeasti. Enemmän rahaa saisi sitten kulumaan maastoihin, mutta niitäkin voi tehdä itse pahvista ja styroksista ja maalata. Monet myös käyttävät lapsuuden leluja, esimerkiksi pikkuautot ja muovitalot kelpaavat ihan hyvin Gothamin kuvaamiseen, vinkkasi Häkkis.
Bättis-peli on tavallista kolmiulotteisempi. Batman voi sinkauttaa itsensä lepakkokourallaan yläilmoihin ja kiväärillä varustettu tavis voi vaikka kiivetä torniin sniputtamaan vastustajia.
Batman Miniature Game keskittyy pienryhmien kahakoihin.


Hahmoilla on toimintopisteet, jotka jaetaan liikkumisen, hyökkäyksen ja erikoistoimintojen välillä vuoron alun on suunnitteluvaiheessa. Tämä resurssinhallinta tekee pelistä Häkkiksen mukaan mielenkiintoista.
– Parin viime vuoden aikana pelaajia on tullut kivasti, Turussa ja Salossa on ehkä 15-20 pelaajaa. Knight Models ei ole kovin tunnettu miniatyyrivalmistaja ja vaikka sen miniatyyrit ja pelit ovat hyviä, firman tunnettavuus ei ole. Kyseessä on pieni espanjalaisfirma jossa on kourallinen työntekijöitä. He ovat kuitenkin saaneet isoja lisenssejä, Batmanin lisäksi löytyy Harry Potter, johon perustuva peli on mekaniikoiltaan lähempänä lautapeliä kuin perinteisiä figupelejä, tiesi mies kertoa.

Loppuun vinkkejä figumaalauksen aloittamiseen


Ihan viimeksi kävin tutustumassa figujen maalauspisteeseen. Pöydällä oli mm. vanhoja Space Marineja, sekä Taru Sormusten herrasta -pelin ja Age of Sigmarin figuja maalattaviksi.
– Liikkeelle maalaukseen pääsee ehkä parhaiten ostamalla paketin jossa on 5-10 figua. Paketeissa on tavallisesti kokoamisohjeiden lisäksi myös maalausohjeita. Kannattaa valita perushahmoja, jotka on yksinkertaisia eikä vaadi montaa eri väriä, ohjeisti maalauspajaa pitänyt kaveri (jonka nimi valitettavasti meni minulta ohi).

Star Wars -peleissä esimerkiksi Stormtrooperit olisivat hyviä kohteita aloittelevalle maalarille.
Citadel on kuulemma valmistanyt hyvän aloituspaketin, jossa on pensseleitä, pohjamaalia, eli primeria, ja perusvärejä.
– Iso spraypurkki primeria on hyvä ostos, sillä se kestää pitkään. Figujen kehikoista jää miniatyyreihin usein röhnää tai niissä on valausjälkiä, ne kannattaa sitten askarteluveitsellä kaapia pois. Kun ensimmäisiin figuihinsa saa ihan perusvärit, niin voi olla jo tyytyväinen. Ne tekevät ulkonäölle jo paljon. Pensseleiksi kelpaavat ihan halvat mallit, mutta maalit kannattaa ostaa miniatyyrejä myyvistä liikkeistä sillä normikauppojen akryylimaalit tekevät tosi epätasaista ja suttuisen näköistä jälkeä, minulle vielä vinkattiin.

Miniatyyrejä saa myös yhdessä maalaustarpeiden ja ohjeiden kera. Nämä on erityisesti aloittelijoille suunnattuja paketteja.

Esittelypäivä oli varsin mielenkiintoinen kokemus. Harrastajat olivat harvinaisen sosiaalista porukkaa ja juttelivat mielellään uteliaiden kanssa. Olen ollut niin sanotusti semisti kiinnostunut miniatyyripeleistä ja näkemäni vahvisti tunnetta. Luultavasti keskityn omasta hyllystä ja lähipiiristä löytyviin peleihin, kuten Descent, Imperial Assault, Star Wars: X-Wing ja Wings of War. Jos ne uppoavat omiin peliporukoihin, voisin kuvitella kokeilevani jotain muutakin. Maalaushommat eivät oikein innosta, mutta jälkikasvu on ilmaissut jonkinlaista kiinnostusta sen kokeiluun. Mielelläni käyttäisin hyväksi lapsityövoimaa tuossa mittakaavassa.

Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti