Arvostelu: Civilization V - Brave New World

by 12 elokuuta 0 kommenttia


Luotsaa sivilisaatiosi historian alkuhämäristä aina avaruusaikaan saakka – siinä jo vuonna 1991 alkaneen Sid Meir's Civilizationin perusidea. Vuonna 2010 ilmestynyt Civilization V on saanut toisen lisäosansa nimeltään Brave New World. Vuoropohjaisessa pelissä tarkoitus on nostaa oma kansakunta maailman huipulle kehittämällä tiedettä, kulttuuria, taloutta ja sotavoimia.

Vaihtoehtoja voittoon peli tarjoaa sotaisan valloitusvoiton lisäksi useita. Tieteellisen voiton saa rakentamalla ensimmäisenä avaruusaluksen. Myös diplomatian kautta voi saavuttaa voiton pääsemällä YK:n pääsihteeriksi. Brave New World parantaa mukavasti varsinkin pelin loppupäätä. Uudistetun kulttuurivoiton voi nyt saavuttaa levittämällä oman kansansa popparit, kirjailijat ja taiteilijat maailmankulttuurin ikoneiksi. Viimeinen vaihtoehto on saavuttaa eniten pisteitä, kun peli päättyy viimeistään vuoteen 2050.

Peliin on lisätty myös diplomaattinen maailmankongressi, joissa äänestetään kauppasaarroista tai vaikka ydinaseiden rajoittamisesta. Uudet kansainväliset kauppareitit tuovat paitsi rahaa ja tarvittuja tuotteita, myös levittävät uskontoa, kulttuuria ja tiedettä. Ne ovat myös pelin tärkein tulolähde. Sodan aikana voi myös vihollisen reittejä ryöstellä ja siten rampauttaa vastustajan talouden.
Muita uudistuksia ovat ideologiat: vapaus, järjestys ja autokratia, joilla saa uusia ominaisuuksia kansakunnalleen. Ideologiat ovat pelaajan muokattavissa ja useista vaihtoehdoista voi poimia omaan pelityyliin sopivat.

Brave New World tuo myös kaksi uutta skenaariota, jotka ovat Yhdysvaltain sisällissota sekä Afrikan valloitus (1880-1910). Pidin erityisesti jälkimmäisestä, jossa sadan vuoron aikana eniten pisteitä kerännyt kansakunta voittaa. Pisteitä saa mm. tutkimusmatkailijoiden tekemistä löydöistä sekä pisimmästä rakennetusta rautatiestä. Sisällissotaskenaariota haittaavat muutamaan vuoteen ajoittuva peliaika, joka vie Civistä sen suurimman vahvuuden, keksintöjen tekemisen. Pieniä sotateknisiä harppauksia lukuunottamatta skenaario on käytännössä sitä, että etelävaltiolaiset yrittävät juosta mahdollisimman nopeasti piirittämään Washington D.C:tä ja jenkit yrittävät heittää kapuloita näiden rattaisiin.
Tavalliseen tapaan lisäosassa tulee myös joukko uusia pelattavia kansakuntia sekä uusia maailmanihmeitä rakennettaviksi.

Brave New Worldilla ryyditetty Civilization V tarjoaa aina muuttuvan pelikentän ja lukuisia väkivallattomia strategiavaihtoehtoja. Jos voisin ottaa autiolle saarelle mukaan vain yhden pelin, se olisi tämä. Vuoropohjaisuuden ansiosta peli sopii hyvin lapsiperheen vanhemmille, sillä vaipanvaihdot ja muut keskeytykset eivät johda sivilisaation tuhoon. 


Pisteet: 90/100

Sid Meier's Civilization V: Brave New World
(vaatii alkuperäisen Civilization V:n toimiakseen)
Saatavilla: PC
Ikäraja: 10 

Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.