Arvostelu: Mark of the Ninja

by 11 elokuuta 0 kommenttia

Ninja yllättää puskan takaa

Militanttiryhmä on hyökännyt ninjakouluusi. On aika kadota varjoihin, hiipiä tuuletuskäytävissä, rikkoa lamput heittotähdillä ja pelastaa ninjakaverit. Sen jälkeen ninjaklaanin vihollisille on kostettava ja kovaa. Mark of the Ninja tuli takavasemmalta ja yllättäen, kuten ninjapelille soveliasta onkin. Sivultapäin kuvattu hiipimispeli on välitön klassikko, johon kaikkia hiipimispelejä tullaan lähitulevaisuudessa vertaamaan.

Ninjaa vastassa ovat konetuliasein ja taskulampuin varustautuneet sotilaat. Miekalla ja heittotähdillä ei näitä jamppoja vastaan pärjää kasvokkain, joten ninjan täytyy käyttää koko koulutustaan. Pelissä on tärkeää pysyä varjoissa, piiloutua oviaukkoihin, roskiksiin ja heilauttaa itsensä kiipeilykoukulla katonrajaan tai milloin minnekin, jotta kiertelevät vartijat eivät huomaa. Ikävän paljastavat lamput voi sammuttaa hyvin tähdätyllä heittotähdellä ja vartijoita voi hämätä paukkupommein. Käytännössä vartijoiden ohitus vaatii piilossa pysyttelyä ja tarkkaa suunnittelua ja ajoitusta. Hipsimällä vihulaisen taakse, ninja voi yrittää äänetöntä eliminointia ja raijata sen jälkeen epäonnisen vastustajan vaikka varastohuoneeseen piiloon. Mikä parasta, äänettömät salamurhat eivät ole ainoa keino pelissä etenemiseen vaan erikoisen palkitsevaa ja haastavaa on yrittää pysytellä täysin näkymättömissä. Pelin edetessä meno vaikeutuu hälyttimien, vainukoirien ja älykkäämpien vartijoiden muodossa.

Sarjakuvamaisuutensa ja hiipimispainotteisuudestaan huolimatta peli sisältää graafista väkivaltaa siinä määrin, että sitä ei voi nuoremmille pelaajille suositella. Missään ninjapelissä tuskin on ollut tätä ennen kuitenkaan näin paljoa oikeaa asennetta ja sujuvaa pelattavuutta, joten isompien pelimiesten kannattaa kaivaa pyjama ja heittotähdet kaapista ja suunnata koston tielle. Peliä ei ole edes hinnalla pilattu. PC:lle sen voi ladata noin 15 euron hintaan ja Xbox360 versio maksaa 1200 MS -pistettä.

Kai Saarto


Arvosana 90/100

Mark of the Ninja
Arvosteltu: PC
Saatavilla: PC, Xbox360
Ladattavissa Steam, GoG.com ja Xbox Live Arcade -nettikaupoista.

Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.