Asmodee nostaa hintojaan tuntuvasti

by 28 marraskuuta 0 kommenttiaVuosi 2021 on iskenyt pahasti lautapelibisnekseen. Julkaisijoita on mennyt nurin, kuljetuskulut ovat lisääntyneet valtavasti, jopa pahvista on pulaa. Kuluttajalle tämä on näkynyt pelien myöhästymisenä, huonona saatavuutena ja moni toimija on joutunut miettimään keinoja kassavirtansa pelastamiseksi kireässä tilanteessa. 


Maailman suurin lautapelikustantaja Asmodee on nyt nostanut käytännössä kaikkien nimikkeidensä hintoja. Hinnat näkyvät jo pelitukuissa, joista kivijalka- ja nettikaupat tuotteensa tilaavat. Kuluttajalle korkeammat hinnat alkavat näkyä siis kysytyimmissä tuotteissa jo lähipäivinä. Hinnannousut näyttävät myös iskevän Eurooppaan kovemmin kuin muualle.


Jopa 13-14€ hinnankorotuksia suosikkipeleissä


Esimerkiksi Mansion of Madness -pelin lisäosa Streets of Arkhamin hinta nousi tukussa 8 euroa. Kun siihen lisätään verot, hinnankasvu nousee 10 euroon. Jälleenmyyjän on lisättävä summaan vielä hiukan voittomarginaalia, sillä tuote sitoo enemmän pääomaa kuin ennen. Streets of Arkhamin hinta nousee siis ehkä 11-12 euroa entisestä. 


Prosenteissa hinnanannousut liikkuvat keskimäärin jossain lähes 20% tienoilla. Ei puhuta siis mistään ihan pienestä jutusta. 


Star Wars Armadan 60-senttinen Super Star Destroyer maksoi jo ennestään kaupassa yli 200 euroa. Asmodeen hinnannoston jälkeen tuosta kompensaatiofigusta saa maksaa 50 euroa extraa. Jyrkkää on.


Sellaiset 60-70€ hintaluokan suosikkipelit, joita valtaosa suomalaisista harrastajista säännöllisesti pelailee, tulevat saamaan sellaisen 13-14 euron lisän hintalappuunsa.


Pitääkö panikoida?


Jos odotit tähän rauhoittelevaa lausetta, petyt. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Epäilemättä muutkin julkaisijat joutuvat seuraamaan Asmodeen esimerkkiä ja vuonna 2022 peleistä maksetaan varmaankin aika lailla kautta linjan selkeästi enemmän kuin mitä tähän mennessä vuonna 2021. Kyllä tämä tulee vaikuttamaan varsinkin niihin harrastajiin, jotka ostavat kymmeniä pelejä vuodessa. Joko siis kasvatetaan pelimenoja ensi vuoden budjettiin tai jätetään joka viides peli ostamatta.


Tässä on vielä hyvin tiukka ikkuna, jonka aikana voi hankkia olemassa olevasta kauppojen varastosta tavaraa vielä vanhaan hintaan. Joulun tullessa sitä rahaa kyllä tarvitsisi muihin ylimääräisin menoeriin, joten tämä ei ole kovin toimiva ratkaisu monellekaan.


Ennustan, että käytettyjen pelien liikkuminen tulee kasvamaan jonkin verran ja kirjastojen pelihyllyt saavat myös lisää käyttäjiä.


Eihän pelien hankinta ole tietenkään elinehto ja koko homman voisi kuitata “cry me a river, first world problem” -lauseilla, mutta kyllähän tämä lautapelinörttiä syö silti. Vaikka  konttipulasta ja muista hinnannousuun vaikuttaneista murheista päästäsiin, en näe Asmodeen laskevan hintoja ihan heti tai koskaan vanhalle tasolle. Tässä todellisuudessa nyt siis eletään. Uuden kultti saa nyt vähän jäsenkatoa ja tulee noita vähälle pelailulle jääneitä yksilöitä varmaan helpommin saatua pöytään asti, kun ei ole viikon uutuuspeliä kiilaamassa eteen. 


Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti