Testissä Folded Spacen insertit

by 28 toukokuuta 0 kommenttia

Lautapeliharrastajilla “insertti” tuntuu olevan vakiintunut termi, vaikka se ei varsinaisesti kielitoimistoa ilahduta. Insertti on siis sellainen pelilaatikkoon asentuva tarjotin, jonka tarkoitus on pitää pelin komponentit hyvässä järjestyksessä ja nopeuttaa pelin saamista pöytään ja sieltä taas takaisin laatikkoon. Usein myös pelaaminen helpottuu kun komponentit ovat kipoissa hyvässä järjestyksessä. Insertit ovat mainio keksintö, koska monet tuhdimmat ja loistavat pelit jäävät välillä hyllyyn ihan vain siksi, että ajatus 20 kortteja ja kuutioita sisältävän minigrip-pussin kanssa jumppaamisesta puistattaa.


Aiemmin kehuin vanerista Dixit-inserttiä, mutta nyt päätimme kokeilla edullisia Folded Spacen inserttejä. FS tekee Kickstarter-kampanjoita, mutta tuotteita saa myös muuten. Me teimme custom-tilauksen Pelipeikon kautta, mutta Folded Spacen oma nettikauppa toimii edullisimmin ja bulgarialaisfirma jopa tarjoaa Suomeen ilmaiset postit!

Insertit saapuivat ohuissa laatikoissa.

Nappasimme testiin kahden suosikkipelimme, Viticulturen ja Concordian insertit. Hinta suoraan valmistajalta oli 13,50€ posteineen per kappale. Tarjontaa on 60-70 suosittuun peliin. Folded Spacen insertit ovat valmistettu foamcoresta eli kapalevystä (Folded Space kutsuu levyjään tosin Evacoreksi). Se on tässä tapauksessa noin puolen sentin paksuista vaahtomuovia, joka pysyy levymäisenä muovimaisen päällystepinnan ansiosta. Insertit tulevat valmiiksi leikattuina levyinä, joista palaset painetaan ulos ja kootaan simppelien ohjeiden ja liiman avulla.

Valmiina kokoamaan.

Kokoaminen kesti noin puoli tuntia per peli. Se oli oikeastaan ihan hauskaa ja helppoa puuhaa. Ainoa haaste oli liimaus. Viticulturen insertin pistin kokoon Pirkan liimapuikolla. Se teki liimatessa tosi siistiä jälkeä: sen kun vetäisi puikolla kapalevyn reunaa ennen kuin löi paikoilleen. Pelin kolikoita varten koottu matala pikkuboksi alkoi kuitenkin heti ensimmäisellä käyttökerralta lahota kun nostin sen ulos Vitin laatikosta. Heikohko liima ja peliin ostamamme metallirahat pistivät matalan tarjottimen turhan koville ja yksi reunapala alkoi heti heilua. Korteille ja puuosille tarkoitetut korkeammat tarjottimet tuntuvat pysyvän koossa liimapuikonkin avulla. Tosin pelilaatikko on niin tiukkaan pakattu, että pelkään inserttien kärsivän kun tungen sormiani väkisin boksiin nostaakseni tarjottimet pöydälle.

Liimapuikko teki siistiä jälkeä, mutta ei ehkä kestä pitkässä juoksussa.


Concordian insertin kanssa siirryin kaapista löytyneeseen SAJP-askarteluliiman pariin. Se on perinteisempää valkoista nestemäistä liimaa, joka pitää ravistaa hyvin ennen askartelun aloitusta.. Kunnon vatkauksen jälkeenkin liima oli aavistuksen turhan juoksevaista ja sitä pursuili liitoskohdista. Sain olla koko ajan pyyhkimässä ylimääräisiä pois kostealla talouspaperilla. Kuivumisaika oli myös vähän hidas. Käytinkin filleripelejä kaapista pienenä lisäpainona koottujen tarjottimien päällä kuivumisen aikana.

Pikaliimaakin olisi löytynyt,mutta se on luultavasti liian anteeksiantamatonta virheille. Nyt käyttämieni liimojen kanssa mokien korjailu onnistui helposti.

Tätä kirjoittaessani löysin Folded Spacen nettisivuilta vinkin: puuliima + pensseli toimii parhaiten. Ensi kerralla siis kokoan sillä kombolla.

Viticulture Essential Editionin  insertit koottuina.

Nopeutuuko pelaaminen?

Viticulture Essential Edition kuuluu sekä Annikan että minun ehdottomiin suosikkeihin. Peliin on hankittu lähes kaikki mahdollinen: Tuscany-lisäosa, Visitors from the Rhine Valley -lisävieraspakka ja yllämainitut metallikolikot. Pelin ahtaaminen takaisin laatikkoon pelin jälkeen on suorastaan vaikeaa ja minigrip-jumppa puuduttavaa. Insertti selvensi pelin pakkaamista ja esille ottoa oikein huomattavasti. Laudan levitys, korttipakkojen asettelu siihen ja kunkin pelaajan kaikkien komponenttien, mama&papa -korttien ym. jakaminen ei vienyt insertin kanssa kylmiltäänkään kuin 2 minuuttia 15 sekuntia. Enkä edes yrittänyt mitään ennätysaikaa. Pois siivoaminen ei vienyt kuin 15 sekuntia pidempään (oletuksena pelaajat tekevät osuutensa ja laittavat omat nappulansa henkilökohtaiseen tarjottimeensa ja lajittelevat korttinsa oikeisiin pinoihin).

Kaikki tavara mahtuu laatikkoon, myös sekä peruspelin että Tuscanyn pelilaudat. Insertti helpottaa elämää sen verran, että yksi suosikeistamme tulee saamaan jatkossa taas enemmän peliaikaa.

Viticulturen insertti boksissa. Tähän päälle asettuvat pelaajalaudat ja pääpelilauta (tai kaksi, jos omistaa Tuscanyn).

Concordiaan meillä on myös useampi lisäosa: Salsa-laajennus ja kaksi karttapakettia. Concordian kanssa ei oikeastaan ollut suurempia ongelmia edes alunperin, sillä komponentteja on vähemmän kuin Viticulturessa. Siltikin jouduimme säilömään peliä käytännössä sekä peruspelin että Salsan laatikoissa. Salsan laatikossa olivat lisäkartat sekä osa muista komponenteista. Pelatessa piti myös kaivaa kaapista kippoja puisia tuotekomponentteja varten, jotta ne pysyivät järjestyksessä pöydällä. Folded Spacen insertissä on tuotteille kaksi matalaa inserttiä, jossa ne ovat hyvin pelaajien näkyvillä. Kaikki komponentit lisäkarttoja lukuun ottamatta myös mahtuvat peruspelin (tai Salsan) laatikkoon. Molemmat boksit vetävät lisäksi yhden kartan ilman että kansi alkaa pullottaa. Venus-lisäosan/itsenäisen version koppa on ilmeisesti korkeampi, joten sen kanssa mahtuisivat kaikki komponentit sekä kolmisen karttaa laatikkoon. Concordian insertti  jopa yllätti, sillä en pitänyt lähtökohtaamme kovin ongelmallisena, mitä nyt kaksi laatikko piti aina ottaa esiin hyllystä jos halutti pelata. Nyt pärjää reissussa yhdellä laatikolla, ainakin jos tietää millä kartalla haluaa pelata. Huomasin myös sen, että pelin pois siivoaminen oli paljon miellyttävämpää kuin aiemmin.

Concordian alkuvalmistelut ovat tnyt odella sutjakkaat.

Folded Spacen insertit ovat liimausten pitäessä oikein toimiva ratkaisu. Puisten inserttien näyttävyyttä ja ylellisyyden tunnetta näistä ei saa, mutta pieni lämmin värähdys sentään tuntuu rinnassa kun avaa laatikon ja näkee kaiken siistissä järjestyksessä. Todella edullisilla hinnoilla en kyllä epäröi jatkossakaan hankkia suosikkipeleihimme tarjottimia Folded Spacen valikoimasta. Cycladeksen insertti on näemmä tulossa valikoimiin juuri nyt, eikä 7 Wonders kyllä kärsisi yhtään sekään nopeammasta setupista. Iso peukku näille.


Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti