GameGuardin Dixit Box organizer

by 23 syyskuuta 2 kommenttia
Onko mitään järkeä sijoittaa rahaa pelilaatikon organisoijaan? Kaitsu kertoo millainen on tallinnalaisen GameGuardin Dixit Box organizer.

Eestiläinen lautapeleihin hurahtanut aviopari, Ilja ja Alina,  pyörittää huumoripitoista YouTube-kanavaa nimeltään Würfel Reviews. Minulla kävi poikkeuksellisen hyvä tuuri ja voitin heidän katsojakilpailunsa, jossa palkintona oli tallinnalaisen GameGuardin valmistama pelilaatikon organisoija.

Ihan rehellisesti sanoen, olen pitänyt koko ilmiötä hullun hommana. Puusta tai kapalevystä leikatut, pelilaatikon oman (tavallisesti) ohuen muovisen komponenttikaukalon korvaavat ratkaisut ovat nimittäin aika kalliita. Kunnon organisoijan hinnalla ostaa jo uuden pelin.

Valitsin GameGuardin vielä pienestä valikoimasta Dixit Box organizerin, koska pelin laatikko on varsinainen murheenkryyni (ainakin vanhassa painoksessa). Siihen on rakennettu sisään suurimman osan laatikon sisäpinta-alasta vievä pistelaskulauta, joka on niin kiikkerä että pisteenlaskijoina hyppivät pupuset lentelevät ympäri huonetta jos joku täräyttää vähänkään pöytää. Toiseksi boksiin ei sen vuoksi mahdu oikein mitään. Lisäkorttisetit (pakollinen hankinta jos pelistä pitää) joutuu säilyttämään niiden omissa laatikoissa.

Ilja ja Alina toimittivat valintani eteenpäin ja muutaman päivän kuluttua sain postissa pehmustetun kirjekuoren. Sisältö paljastui tyhjiöpakatuksi litteäksi Dixit-organisoijaksi. Pitääkö mun siis koota tämä itse!?

Tälläinen paketti paljastui pehmustetusta kirjekuoresta.

Kummottis tää ny oikke kootta?

Ohjeet ovat selvät.
Kokoomisohjeissa on haettu mallia ikealaisesta yksinkertaisuudesta, mutta onneksi mukana on selventävää englannikielistä tekstiä.  Liimaa ei ainakaan tässä mallissa tarvita, sillä tukevat puupalat sujahtavat kiinni toisiinsa varsin tukevasti ilmankin.

Palasiin on painettu ohjeita vastaavat kirjainkoodit, joten minun oli helppo katsoa mikä kiinnittyy mihinkin ja missä järjestyksessä.

Koko komeus on koottu noin viidessä minuutissa. Ei paha. Vaneriset puuosat tuntuvat laadukkailta ja niiden leikkausjälki on erinomaisen tarkkaa, mikä mahdollistaa edellä mainitun tukevan liimattoman kiinnityksen.

Kortit uuteen kotiinsa

Komean, ihan itse rakentamani puukehikon sisäänlaittaminen Dixit-laatikkoon osoittautui koko projektin hankalimmaksi osuudeksi. Kehikko pitää laskea ihan tismalleen suorassa kulmassa tai se jämähtää jumiin puoliväliin. Hitaasti etenemällä kehikko kuitenkin pääsi pohjalle ja kokonaisuudesta tulikin erittäin tukevan oloinen.

Dixit yhdellä lisäosalla mahtui laatikkoon nyt heittämällä ja tilaa jäi vielä muovitettunakin ainakin kolmelle lisää. Aiemmin laatikkoon ei mahtunut kuin peruspeli.


Kehikko on suunniteltu siten, että se sopii sekä perus-Dixitin, että Dixit Odysseyn laatikkoon. Tilaa vapautuu ihan älyttömästi pistekehikon poistamalla: nyt laatikossa on tilaa viidelle korttisetille premium kortinsuojilla tai ilman suojia jopa 9 setille!

Kulman pikkulokerikkoon saa siististi pelilaatat, puput sekä Odysseyn pisteytyslaudan.

Vasta tässä kohtaa tajusin, että perus-Dixitin pistelauta ei mahdu enää laatikkoon. Ohjeissa ei tähän otettu kantaa, mutta ratkaisu osoittautui helpoksi. Leikkasin pistelaudan kehikon pahvit irti askarteluveitsellä ja laskin pelkän kannen puukehikon päälle. A vot! Pistelaudasta tuli nyt selvästi tukevampi ja se kesti suorittamani "nyrkkiä pöytään" -testin ilman että pistalaudan sijoitukset menivät sekaisin. Kanit eivät edes kaatuneet.

Pistetaulukko pysyy leikeltynäkin puukehikon päällä paljon tukevammin kuin alkuperäisessä ratkaisussa. Nyt pistelasku ei mene sekaisin jokaisesta tärähdyksestä. Leikellyn pistelaudan voi tietysti myös laskea erikseen pöydälle.

Yhteenveto

Vastoin odotuksiani, Dixit Box organizer osoittautui todella hyväksi lisäksi pelille. Se poisti kaksi suurinta ongelmaani (yliherkkä pistelauta ja tarve jakaa kortit useamman laatikon kesken). Pelilaatikko on nyt erittäin tukeva ja voin laittaa sen pelikerhoon lähtiessä säkin pohjimmaiseksi ilman pelkoa, että se kärsii muiden pelien painosta. GameGuardilta tilatessa organisoijalle tulee hintaa 15 euroa plus postit. Oma asenteeni organisoijiin muuttui tämän myötä täysin. En varmasti hanki niitä kuin harvoihin ja valittuihin peleihin, mutta ainakin Dixitin kohdalla parannus alkuperäiseen oli kouriintuntuva.


Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

2 kommenttia:

  1. No tämä kieltämättä houkuttaa jonkin verran, tuo vanhan Dixitin loota kun on tosiaan harvinaislaatuisen epäkäytännöllinen jos omistaa yhdenkin lisärin (ja miksipä ei omistaisi).

    Joihinkin muihinkin peleihin ehkä kiinnostaisi (esim. Suburbia ja Castles of Mad King Ludwig), mutta hinnat ovat tosiaan niin suolaisia, etten ole viitsinyt. Sen sijaan jos kapalevyä tulisi joskus sopivasti vastaan, saattaisin kokeilla omatoimista askartelua.

    VastaaPoista
  2. Ludwig oli aika näppärästi TUrku Board Gamesin pelikerhon kopiossa jäsennelty viehe-/mutterirasiaan. Sopivat juuri hienosti kaikki yhteen. Pitää tosin olla aika pro, jotta osaa löytää kaupasta heti sopivan.

    Colt Expressiin ehkä kaipaisin parempaa ratkaisua, kun lisärikin on nyt hankittuna. En vain tiedä millä ilveellä sinne voi saada mitään enää mahtumaan, kun peruspelikin tekee tiukkaa.

    VastaaPoista