Lautapelibloggaajapariskunnan viikonloppu

by 19 helmikuuta 0 kommenttia

Lautapelaaminen, kun sen tekee tosissaan, on kuin jääkiekkoa harrastava lapsi. Meillä menee kummasti säätöä koko perheellä tämän harrastuksen parissa, ja varsinaista pelaamista on vain murto-osa.

Otetaan esimerkiksi mennyt viikonloppu, joka ei ole ollut mitenkään erityinen vaan ihan perussettiä. Kun alkaa listata asioita, huomaa, että on sitä silti tullut puuhattua kovasti monenmoista. Katsotaanpa.

Perjantai: tehtiinkö Antiikin Roomassa olutta?

Juhlistimme perjantai-iltana suurieleisesti nimipäiviäni jakamalla kylmän cervezan ja pelaamalla erän Deusta. Tiedä sitten sopivatko ne temaattisesti yhteen. Pelissä on kutkuttavaa koneistonrakennusta, joka varmaankin tarjoaa vielä pitkäksi aikaa mielenkiintoista pähkäiltävää.

Postilaatikosta löytyi pieni Kiinasta saapunut paketti, jossa oli kymmenen oranssia 16 mm:n läpikuultavaa noppaa. Ne ovat osa Britannia-pelin tuunausprosessia. Neljän muun pelaajavärin nopat ovat vielä jossain päin maailmaa.

Pelaajien valinta -raati alkoi aktivoitua keskustelemaan Telegrammin puolella siitä, miltä tämän vuoden peliuutuudet toistaiseksi näyttävät. Raatiin tuli muutama uusi jäsen, joten olemme kertailleet yhdessä kriteereitä ja pohtineet kokoontumisia Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle. Läppä lentää muutenkin muiden bloggareiden kanssa pitkin päivää ja päivästä toiseen.
Deus maistui jälleen, ja olutkin oli hyvää.

Blogiasioitakin mietimme. Olimme yhteyksissä 1918-lautapelin tekijän kanssa peliarvostelun tekemisestä Todellisuuspakoon. Cinque Terre on toinen peli, josta on tuuminnassa tehdä arvostelu lähiaikoina. Viestittelimme pelikerhon kanadalaisen kanssa ajatustamme siitä, että ensi tiistaina pelailtaisiin tässä tarkoituksessa Cinque Terreä. Nuorimies oli kuitenkin lähdössä Lappiin hiihtämään, joten vihannesmyyntiä viidessä kylässä pelautetaan varmaan eri krowdille. Vaikkapa ystäväpariskunnalle, jonka luo sovimme vauvaantutustumis- ja pelailuvisiitin ensi viikolle.

Lautalauantai

Olympialaisten tuloksista ei meillä puhuttu, mutta syvällistä pohdintaa käytiin. Jos joutuisimme valitsemaan vain viisi peliä kokoelmastamme (autio saari -skenaario), mitkä ne olisivat? Jos peliseurasta ei olisi pulaa. En joutunut miettimään omia valintojani pitkään: Viticulture, Waterdeep, Power Grid, Deus ja filleriosastolta Jaipur.

Ruuan päälle sitten pelattiinkin Jaipuria, joka oli palautunut lainasta Annikan työkaverilta. Sitten lähdin kuopuksen kanssa äitini 85-vuotissynttäreille. Kuinka ollakaan, sielläkin juttu kääntyi pelihullujen sukulaisten seurassa lautapeleihin. Puimme Kickstarter-hankintoja ja ynnäilimme, mitä kellekin on lähiaikoina tulossa kokoelmiin lisää. Aki pohti uutta Batman-peliä Conan-pelin tekijöiltä: tulisiko siitä kaikkien aikojen kallein hankinta, jos ottaisi kaikki herkut? Ninnille oli tulossa kaikenlaista pientä. Meidän seuraava KS-lähetyksemme tulee todennäköisesti olemaan The Brigade loppukeväästä. Äidilläni ei ole potkustarttitilauksia.
Nämä joutivat pois omasta kokoelmasta.

Pienessä kuumeessa ollut Annika ei jäänyt toimettomaksi sillä aikaa kotona, vaan suomensi Trey Chambersin haastattelun ja julkaisi sen blogissa. Palattuani pistimme pinon parempia pelejä myyntiin naamakirjan lautapelikirppikselle. Windup War lähti uuteen kotiin jo paria tuntia myöhemmin.

Myöhään illalla katsoin vielä television kautta YouTubesta, kuinka Calandale pelasi Kingdom of Heaven: The Crusader States 1097-1291 -pelin ensimmäistä skenaariota. Samalla punchailin samaisen pelin 500+ tokenia minigrip-pusseihin. Olimme nopeasti yhteyksissä parin ensimmäistä pelijulkaisuaan puuhailevan kaverin kanssa ja tulostelimme kolmannen kaverin lapuntäyttöpelin proton. Siinä sivussa myös laminoimme Kingdom of Heavenin taulukot.

Kun Kingdom of Heaven oli punchattu, jäljelle jääneellä pahvilla tuotettiin lämpöenergiaa takassa.

Sunnuntai: Pledge Surveyn täyttelyä ja hyllyjen organisointia

Sunnuntaina Annika otti hommakseen järjestellä pelihyllyt. Pää-Kallaxin lokerot täytettiin väreittäin ja filleri-Billykin laitettiin uuteen uskoon. Tilaa säästyi Billyssä kokonainen taso. Se voitiin siis uhrata peliaccessoreille (noppatorni, korttikourut ja sen sellaiset) ja Sampon Imperial Assault -figuille, jotka Aki on maalannut. Nolot pelit, joiden omistamisella emme ylpeile, siirrettiin pimeään nurkkaan.

Tekstintuotannon puolesta viikko oli ollut vilkas useine blogipäivityksineen. Sen lisäksi Annika oli tehnyt lukuisia pieniä Facebook-päivityksiä ja Twitterissäkin näkyi pieni elonmerkki. Mietimme, veisimmekö määrätietoisemmin blogin tyyliä New Games Journalismin suuntaan ja millaisessa formaatissa voisimme tehdä välillä lyhyempiä peliarvioita. Kuinka tarkasti esimerkiksi säännöistä on tarpeen kirjoittaa? Saisiko arvosteluihin järkevästi narratiivisuutta mukaan?

Kolme koiraa pitävät huolen siitä, ettei elämä ole pelkkää lautapelaamista. Varsinkin tänä viikonloppuja reippailimme
useasti, koska tavallisesti osan lenkityksistä hoitava esikoinen oli reissussa. Kuvassa Ringo Romaniasta, ÄO noin 200.

Päätimme muuttaa 5x20 -haasteen 33x3 -haasteeksi. Siis vähintään kolme kertaa kolmeakymmentäkolmea peliä tänä vuonna. Useimmista peleistä saa jo kunnon käsityksen, kun niitä on kolmesti kokeillut. Paperbackistä tämä kolme kertaa saatiinkiin yhdeltä istumalta heti iloisesti hoidettua. Ne puuttuvat kolmetoista peliä voidaan keksiä ennemmin tai myöhemmin.

Greenlandin KS-kampanjan reward survey tuli. Annika oli tämän bäkännyt ja add-onnina pelimaton. Arvioitu pelin saapumisaika on heinäkuu. Jo ennen sitä tulee ainakin yksi peli (saa nauraa), Annika on nimittäin tilannut syntymäpäivälahjakseni ulkomailta GeekMarketin kautta jonkin lautapelin omalta wishlistiltään. Saan joka päivä tehdä yhden arvauksen siitä, mikä tekele on kyseessä. Mikään viikonlopun arvauksistani ei osunut maaliin (Cuba, Aeon's End, Chicago Express).
Paperback. Kun yhteispöydältä lainaa kirjaimen A,
syntyy sana tiaras, josta saa seitsemän rahaa.

Iltapuhteiksi naputin ja julkaisin vielä yhden blogitekstin, nimittäin pika-arvion Aikamatkasta ja Gold Feveristä. Saimme houkuteltua kuopuksen Roope Sedän pörssipelin ääreen. Me pojat otimme tasapelivoiton. Pelihankintoja ei viikonlopun aikana tehty yhtäkään.

Värikoodattu päähylly.

Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti