Katselin google docseissa sijaitsevaa Todellisuuspaon (erittäin ammattimaisesti toteutettua) artikkelien suunnittelu- ja julkaisulistaa. Siellä on 20 juttuaihetta odottamassa aloittamistaan tai parhaassa tapauksessa enää viimeistelyä. Kuitenkin päätin kirjoittaa listan ulkopuolelta Star Realmsistä, sillä Suomen kansa tarvitsee siitä vielä yhden arvion(?).
Perustelen valintaa sillä, että peli on kärkisijoilla pelikertojen määrässä henkilökohtaisella BGG:n played-listallani. Lisäksi olen hehkuttanut sitä blogissa monesti aiemmin, kuten hottis- ja toppis-listoilla.
Perusmuodossaan Star Realms (2014) on näppäränkokoinen ja edullinen pakanrakennuspeli. Sen ovat suunnitelleet entinen Magic: the Gathering -mestari Darwin Kastle ja Ascensionin kehittäjänä ansioitunut Rob Dougherty.
Geneerinen teema, tuttuja mekaniikkoja
Pelaajat kisaavat vaikutusvallasta hyvin vaniljanmakuisessa avaruus-settingissä ostelemalla pakkaansa neljää eri rotua edustavien avaruusporukoiden aluksia ja tukikohtia. Pöydän keskellä on ostosrivi, eli marketti, josta vuorollaan voi ostella sen verran lisäkortteja kuin on varaa ja halua. Silkkaa Dominionia siis tähän asti. Vuoron lopussa sitten hyökkäillään toisen pelaajan tukikohtien kimppuun tai tehdään tälle suoraa vahinkoa, eli vähennetään kovin elämäpisteiden oloisia vaikutusvaltapointseja. Tämä osuus on taas kuin Magicistä - paitsi että vastustaja ei lyö takaisin ennen omaa vuoroaan.Pelin alussa pelaajilla on 10 kortin henkilökohtainen nostopakka, josta nostetaan viisi aina käteen vuoron vaihtuessa. Näistä alkukorteista kahdeksan tuottaa yhden rahan ja kaksi yhden vaurioita vastustajaan. Alkukortit ovat surkeita, mutta niillä pääsee alkuun. Neljän eri factionin kortteja taktisesti ostelemalla saa hyvin erilaisia pakkoja aikaiseksi. Roduilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.
Punainen The Machine Cult sisältää paljon suojaa ja kestobonuksia antavia tukikohtia ja niistä löytyy myös pakanohennukseen sopivia kortteja. Jälkimmäinen on tärkeää, jotta pakkansa saa tehokkaaksi poistamalla huonoimmat kortit kierrosta.
Keltainen Star Empire keskittyy joka omien pöytään pelattavien korttien lisäämiseen tai vastustajan korttien vähentämiseen. Myös hyökkäysvoimassa kelstulta löytyy puhtia.
Vihreä The Blobs tekee paljon vauriota ja pystyy poistamaan ja vaihtamaan ostosrivin kortteja.
Sininen Trade Federation tuottaa hyvin rahaa ja pystyy diplomatian keinoin nostamaan pelaajan vaikutusvaltaa (lue: parantavat vahinkoa).
Samanväriset kortit antavat toisilleen ally-abilityjä, minkä vuoksi kannattaa panostaa vain muutamiin väreihin.
Kortit näyttävät varsin hyviltä. Mustien reunojen ja jatkuvan sekoittamisen vuoksi kortinsuojat ovat aika lailla pakko-ostos. |
Timanttinen toteutus, loputtomasti variaatioita
Pelissä syntyvät pakkakombinaatiot lähestyvät ääretöntä, mikä onkin keskeinen syy siihen että pelikertoja kertyy huomaamatta. Dominion on hyvä pakanrakennuspeli, mutta Star Realms menee heittämällä ohitse. Dompassa tiedät varsin hyvin, mitä ostosteltavaa on (kymmenen koko ajan näkyvissä olevaa korttityyppiä). Starassa marketti elää koko ajan, kun ostettujen tilalle tulee randomisti uusia kortteja nostopakasta. Valikoimaa on vaikka kuinka, sillä yksittäisiä kortteja ei ole kovin montaa duplikaattia.Strategia on pelissä tietenkin tärkeä, mutta paljon pienemmässä roolissa kuin Dominionissa. Dompassa voit katsoa pelin alussa korttivalikoiman, lyödä lukkoon strategiasi ja pitää siitä kiinni. Star Realmsissa on pakko koko ajan reagoida, esimerkiksi ostaa tiettyjä kortteja ihan vain siksi, että ne olisivat kaverin sillä pelikerralla käyttämässä taktiikassa ihan liian hyviä tälle annettavaksi.
Sinistä pelaava diplomaatti on saamassa ansaitusti selkäänsä. Loppuu se juonittelu! |
Star Realms onkin pitkälti tuuripeli. Se on sitä kuitenkin sillä hyvällä tavalla, joka antaa menestyessäsi itsesi uskoa, että voitto johtui yksinomaan neroudestasi. Hävitessä taas voi suoraan syyttää huonoa flaksiaan. Pelissä myös syntyy eeppisiä tilanteita, jossa teet nousun häviön syövereistä ja tajuttoman korttituurin ansiosta teet yhdessä vuorossa 50 vauriota vastustajaan.
Peruslaatikko riittää kaksinpeliin ja siinä on oikeasti myös pelattavaa pitkäksi aikaa. Pieniä lisureita on ilmestymisvuoden 2014 jälkeen ilmestynyt useampi. Laajan kenttäkokemuksen perusteella voin kertoa, että tästä riittää pelattavaa sadoiksi pelikerroiksi.
Peliä tuntemattomalle väite voi kuulostaa hurjalta, mutta itselläni on pelkästä peruspelistä kertynyt 150+ pelikertaa. Lisureilla varustettuna parikymmentä lisää. Saaren Mikko on kertonut Lautapelioppaassa ylittäneensä jo 500 pelikerran rajan.
Pakko-ostos, eiks jeh?
Kuulostaako kaikki edellinen hienolta? Entä jos kerron että saat pelin reilusti alle kahden kympin? Lautsikasta peli lähtee hintaan 15.95€, Porosta saisi euron halvemmalla (mutta näyttää olevan tätä kirjoittaessani tilapäisesti loppu), sekä Fantsusta 16.50€.Nyt kun jo vedät kenkiäsi jalkaan tai olet nettikaupassa viimeistelemässä tilaustasi, vedän maton altasi: Älä osta! Vielä.
Vaikka Star Realms on hinta-laatusuhteeltaan aika lyömätön pakanrakennuspeli - varsinkin kaksinpelinä - se on vielä parempi appsina tai tietokoneversiona. Peruspelin pikkuisen rajoitetun digiversion saa ilmaiseksi. Sitä pelaa kymmeniä eriä ennen kuin kyllästyy - tai jos kyllästyy niin asiasta on tietoinen hyvissä ajoin ennen kukkaron nyörien avaamista. Muutamalla lisäeurolla saa täysversion, jolla saa taidokkaampia AI-vastustajia ja nettiturnaukset mahdollistuvat. Lisäreitä ei ole ihan niin paljon kuin painetussa versiossa, mutta niitäkin saa parilla eurolla kappale.
Kuvassa Star Realmsin Steam-versio. Tämä nyt vaan toimii niin halvatun näppärästi, että kynnys fyysisiin kortteihin tarttumiseen on aika korkealla. |
Jos digitaalinen korttipeli ei kuulosta ajatuksena vastenmieliseltä, suosittelen lataamaan ilmaisversion ja pelaamaan sitä parikymmentä erää. Jos peli maistuu niin kannattaahan tuo fyysinen versio ainakin peruspelistä napata kokoelmaan.
Voi kuitenkin olla, että varsinaiset pelikerrat kertyvät appsin parissa. Omasta noin 170 pelikerrastani yli 90% on tullut digitaalisesti. Aiemmin mainitsemastani Mikon 500+ pelikerrasta myös valtaosa on näitä täppärillä pelattuja. Nettipelit ovat ihan oma scenensä ja tuntuvat olevan maailmanlaajuisesti suositumpi tapa nauttia Star Realmsista.
Joskus olisi mielenkiintoista käydä eksistentialis-filosofista keskustelua siitä, onko korttipeli lautapeli ja onko digitaalinen korttipeli edes korttipeli saati sitten lautapeli? Entä saanko merkata pelikerran BGG:n lokiin vai tuleeko ääripahvisto ovelle pesäpallomailan kanssa?
Oli kanta näihin keskeisiin kysymyksiin mikä tahansa, kannattaa Star Realmsiin tutustua jossakin muodossa. Jos geneerinen avaruusteema ei napandeeraa, niin Cthulhu Realms vie pelimekaniikan Suurten Muinaisten pariin ja Hero Realms fantsugenreen.
Mulla on iPad täynnä kaikkia hienoja lautapelien digiversioita. Käytännössä pelaan Star Realmsia lähes päivittäin ja Carcassonnea ehkä kerran viikossa, muita en ollenkaan.
VastaaPoistaNo, jahka saavat Epicistä digiversion aikaiseksi, sille täytyy ehdottomasti antaa uusi tilaisuus.
Korteilla ykkönen on tällä hetkellä Hero Realms, koska sille löytyy kotoa erittäin innokas pelikaveri. 50 pelikertaa on kohta täynnä.
Star Realms ja Carcassonne ovat mullakin niitä pelatuimpia. Myös Lords of Waterdeep on saanut paljon pelikertoja.
VastaaPoistaEpicin digiversiosta tais olla vähän aikaa sitten kickstartti, kutkutti vähän osallistua. Se vaikutti ihan pätevältä yhden kokeilun perusteella.