Kickstarter-pledgaajan ensimmäinen vuosi

by 07 heinäkuuta 0 kommenttia

Kuinka ensimmäinen vuoteni Kickstarter-pledgaajana on mennyt? Onko tullut huteja, entä riemullisia onnistumisia? Nyt kerron kaiken Days of Ire: Budapest 1956:sta aina Windup Wariin ja vielä keskeneräisiin projekteihin saakka. Pelejä on saapunut yhteensä neljätoista ja yksi pullonavaaja siihen päälle.


Lisäksi yksi peli on tulossa vielä loppukesästä ja peliaiheinen kirja syksyllä. Suurimman osan pledgeistä tein viime vuoden puolella. Sittemmin olen vähemmän hanakasti lähtenyt Kickstarter-kampanjoiden kyytiin. Seuraan silti aktiivisesti Kicktraqin kautta, mitä KS:ssä on tarjolla.

1. Saapuneet (15 kpl)


Laatujulkaisu, muttei ihan omaan täsmämakuun.


Days of Ire: Budapest 1956, arvioitu saapumisaika tammikuu 2017, saapui helmikuussa 2017

Ensimmäinen Kickstarter-pledgeni! Hui, oli se jännää, seurasin strech goalien saavuttamista tarkalla silmällä ja loppua kohden tihenevällä reload-buttonin käytöllä. Days of Ire: Budapest 1956 iski heti silmään historian havinallaan, ja tykkäsin vielä viime kesänä enemmän yhteistyöpeleistä kuin nykyään. Unkarin kansannoususta en tiennyt ennestään mitään, vaan nytpä tiedän. Peli on päässyt toistaiseksi pöytään vasta kolme kertaa: ensin kaksinpelinä Kaitsun kanssa moodissa me vastaan Neuvostoliitto, sitten kerhossa niin ikään yhteistyömoodissa, ja kolmannen kerran kolmella pelaajalla, joista yksi otti setä Stalinin viitan harteilleen. Viimeinen kokemus oli paras, sekä moodiltaan että siksi, että mekaniikka oli jo paremmin hallussa. Vielä pitäisi päästä itse pelaamaan Neuvostoliittoa, jotta Days of Ire olisi koettu kaikilta kanteiltaan. Sen jälkeen tämä voi hyvinkin mennä myyntiin tai vaihtoon. Olen co-oppeja kohtaan melko tyly, ja esimerkiksi Pandemic Iberia on helpommin opetettavissa uusille pelaajille ja Mechs vs Minions kerrassaan ylivertainen muihin nähden. Tuomio: hyvä kun pledgasin, mutta exit odottaa jossain vaiheessa.

Kepler-3042, arvioitu saapumisaika marraskuu 2016, saapui joulukuussa 2016

Keplerin Kickstarter-tavoite toteutui
126-prosenttisesti, eli aika tiukille meni.
Pledge Kepler-3042:en lähti heti Days of Iren jälkeen, kun kerran vauhtiin oli päästy. Avaruusteema ja siihen panostettu tieteellisyys puolsivat, samoin hieno tinttimäinen kuvitus ja se, että pelin takana on italialainen tiimi. Tein Kepleristä jopa haastattelun KS-kampanjan aikana. Peliä tilasin useamman kappaleen, jotta postikulut per peli sai alemmaksi. Yksi ylimääräisistä kappaleista meni Akille joululahjaksi, kaksi on myyty ja yksi menee lautapelikahvila Tavernaan; viides eli viimeinen odottelee vielä omaa kohtaloaan. Kun panostus oli rahallisesti näin kova, oli helpotus, että peli osoittautui oikein hyväksi. Samalta julkaisijalta on Kickstarterissa nyt Wendake. Myös siinä yksittäisen pelin postituskulut ovat harmilliset korkeat. Ninni lähipiiristä on laittanut pledgen vetämään, joten minun ei tarvitse. Tuomio: onnistunut pledgaus, jää hyllyyn.Fugitive, arvioitu saapumisaika marraskuu 2016, saapui maaliskuussa 2017

Fugitivea katselee ilolla. Tim Fowers luottaa peleissään
vakkaristi Ryan Goldsberryn kynänjälkeen.
Kesä 2016 oli minulle Kickstarttien kultaista aikaa, ensihuumaa. Aika pian Days of Iren ja Keplerin jälkeen johdatuin Rahdon Fugitive-videota katsomaan, tsekkasin Tim Fowersin ansiot ja pistin pledgen vetämään. Huokea hinta helpotti päätöstä. Tätä peliä sitten odoteltiinkin enemmän kuin muita, neljä kuukauttaa yliaikaa. Korttitaide on vallan ihastuttava, elokuvan omainen. Kuvituksen takia siedän hyvin sen, että peli on täysin abstrakti. Sitä voisi hyvin pelata vaikka tavallisella korttipakalla. Koppa on mainio magneettiklipsuineen. Tuomio: kannatti pledgata, kivan erilainen peli, saa toistaiseksi jäädä.

CRISIS - dieselpunk & worker placement for serious gamers. DELUXE. Arvioitu saapumisaika marraskuu 2016, saapui marraskuussa 2016

Crisiksen boksi hönkii rappiota.
Kun näin Crisiksen Kickstarterissa, hieraisin silmiäni. Julkaisija LudiCreations, kotipaikka Turku Finland. Täh, really? Sittemmin LudiCreations ja sen vetäjä Iraklis ovat tulleet ihan henkilökohtaisesti tutuiksi. Olemme saaneet Litsan lautapelikerhossa testata LudiCreationsin julkaisemattomia pelejä, Long Live the Queeniä KS-kampanjan aikana ja Iiunua jo sitä ennen. Mutta takaisin Crisikseen. Boksin kuvitus herätti kiinnostuksen, samoin mekaniikka ja teema, vaikken mikään steampunk-fani olekaan. Laitoin pledgen sisään kirjaimellisesti aivan viime minuuteilla. Painosmäärä oli rajallinen, ja kampanjan viimeisten päivien aikana oli tarjolla vain ei oota. Meillä Kaitsu on pelannut tätä enemmän ja tykästynyt kovin. Minä olen ollut epäonnisempi (tai taitamattomampi?) pelin alkumetreillä, eikä koneiston rakentaminen ole ottanut onnistuakseen. Se on ehkä vähän laimentanut pelihaluja. Crisis on kuitenkin 5x20 -tavoitelistallani, eli tulee pääsemään pöytään ainakin viisi kertaa (tuskin enempää) tänä vuonna. Tuomio: Ok pledgaus, saattaisin luopua viiden lisäpelikerran jälkeen mutta puoliso todennäköisesti haluaa pitää tämän.

Meeple Mate Bottle Opener, arvioitu saapumisaika marraskuu 2016, saapui joulukuussa 2016

Meeple Mate pitää 5x20 -tavoiteplakaattiani kiinni
jääkaapin ovessa. Thanks mate!
Kyseessä ei ole peli, vaan pullonavaaja. Se ainut KS-tuote, jonka aivan erityisesti olisi suonut tulevan ajallaan, ei sitä tehnyt, ja puoliso jäi ilman isänpäivälahjaa (ei sentään kokonaan, koska ostin tilalle 13 Days of Cuban Missile Crisiksen). Meeple Matelle on tullut käyttöä, ja tuplakappaleen annoimme taannoisen Todellisuuspako-kisamme voittajalle. Tuomio: vähän tyyris pullonavaajaksi, mutta muuten ok ja käyttökelpoinen. Pledgaus approved.

Virulence on jo muuttanut toiselle puolen Turkua.

Virulence: An Infectious Card Game, arvioitu saapumisaika helmikuu 2017, saapui helmikuussa 2017

Kun pieniin biologisiin hiukkasiin erikoistunut tutkija näkee virusaiheisen pelin, siihen on vaikea olla tarttumatta. Virulencen kuvitus oli keskimääräistä parempaa ja tekijäjoukolla useiden projektien kokemus. Siinä kai syyt, miksi pledgasin. Oli kivaa, että backerit osallistettiin äänestysten kautta pelin nimen ja boksin värimaailman valintaan. Kun tikkipeli sitten saapui, se oli pieni pettymys. Ok peli, muttei sen enempää. Sitä niin aina toivoo löytäneensä helmen, kun KS-lähetys tulee. Jaksoimme pelata tätä muutaman kerran, sitten myimme eteenpäin. Samoilta tekijöiltä tuli sittemmin Kickstarteriin Cytosis: A Cell Biology Board Game ja se olisi ehkä monimutkaisempana pelinä ollut enemmän makuuni. Tuomio: tulipahan pledgattua, ei mikään täysosuma, uudessa kodissa jo.

Mint Works - The pocket-sized worker placement game, arvioitu saapumisaika toukokuu 2017, saapui helmikuussa 2017

Etsi kuvasta pastillirasia.
Minttupastillirasiaan mahtuva työläistenasettelu, kyllä kiitos! Sellaisen avulla voisi olla kätsää opettaa worker placementtia niille, joille tämä mekaniikka on tuntematon. Mint Works keräsi Kickstarterissa ansiokkaan saaliin ja saapui backereille reilusti etuajassa. Ja pienihän se todellakin on. Muutamaa lisämilliä olisin toivonut, jotta ohjelehtinen olisi mahtunut kunnolla sisään ja jotta sen tekstin fonttikokoa olisi voitu kasvattaa edes vähän. Korttien muovittamisesta on turha edes haaveilla. Mint Worksia pelasi mielellään useamman kerran, mutta nyt olen jo siihen vähän kyllästynyt. Se teemattomuus nääs. Teema kyllä on, mutta se on aivan päälle liimattu. Tuomio: Ok pledgaus varsinkin hintaan nähden, mutta joutaisi jo pois omasta kokoelmasta. Mies vastustaa luopumista.

Herbaceous - A Flavorful Card Game. arvioitu saapumisaika toukokuu 2017, saapui tammikuussa 2017

KS-promokortit tuovat peliin tuurielementtiä, jota ilmankin
pärjäisi.
Kaitsu muistaakseni vinkkasi jo etukäteen, että tajuttoman kaunis Beth Sobelin kuvittama yrttiaiheinen korttipeli oli tulossa Kickstarteriin. Ja minähän pledgasin. Tein myös kampanjan aikana haastattelun Herbaceouksen julkaisumanagerina toimineesta Eduardo Barafista. Edo kehui oman äitinsäkin oppineen pelin nopeasti ja saman voi sanoa omasta äidistäni. Kauniita kortteja kelpaa levitellä kenen tahansa pöydälle. Herbaceous tuli vieläkin enemmän etuajassa kuin Mint Works, peräti neljä kuukautta. Vaan en tiedä… ei tämä pure sillä tavalla kuin olin toivonut, vaan on vähän tylsä. Pelikerrat muistuttavat liikaa toisiaan. KS-promokortit ovat vähän niin ja näin, peli on jopa parempi ilman niitä. Siinä mielessä retail-versio olisi riittänyt hyvin, varsinkin, kun niitä on saanut ihan Suomesta. Tuomio: pieni pettymys, vaikkei huono peli olekaan. Olisin valmis luopumaan, puoliso ei. (Huomaatteko kaavan?)

Sweet Spot: The Tennis Card Game, Print & Play, arvioitu saapumisaika marraskuu 2016, saapui lokakuussa 2016

Sweet Spotin pakka koostuu syöttö-, palautus- ja
taktiikkakorteista.
Tykkään vähän erilaisemmista teemoista, ja tennis todellakin on sellainen. Sweet Spotin painettu versio postituksineen vain olisi tullut turhan kalliiksi, minkä vuoksi päädyin PnP-pledgeen. Peli tuntui keränneen aidosti kehuja monelta taholta protovaiheessaan ja KS-kampanjan aikana. Minä tulostin kortit ja Kaitsu väkersi niistä pelin. Olemme molemmat positiivisesti yllättyneitä tästä pelistä, joka simuloi tennistä hämmästyttävän hyvin. Tuomio: kannatti pledgata!Habitats, arvioitu saapumisaika lokakuu 2016, saapui marraskuussa 2016

Habitatsin mukana tuli keraamisia eläimiä.
Myös Habitatsissa kiinnosti ennen kaikkea teema. Laattojenasettelupelejä meillä ei hirveäsi ole, mikä oli lisäsyy pledgen laittoon. Peli saapui suht ajallaan samassa ryysiksessä kuin Kepler-3042, Crisis ja Sweet Spot. Voi niitä aikoja. Olin ensi alkuun suorastaan hurmioitunut tästä luonnonpuiston rakentelusta ja pelikertoja kertyi paljon. Nyt Habitats ei enää sytytä samalla tavalla, mutta en ole siitä valmis luopumaankaan. Aion jatkossa seurata tarkasti Corné van Moorselin KS-kampanjoita. Tuomio: Hyvä että pledgasin, kelpo peli jota olisi vaikea saada muualta.


Keskeneräinen ARRR!!! -projekti.

ARRR!!! il gioco di carte dei pirati, Print & Play, arvioitu saapumisaika joulukuu 2016, saapui marraskuussa 2016

Toinen PnP-pledgeni. Koska italialainen, ja koska halpa ja ihan kivan näköinen. Printit ovat lojuneet kuukausien ajan pianon päällä. Minulla oli myös suureelliset suunnitelmat korttien suomentamisesta suoraan Adobeen ja niiden painattamisesta oikeassa painotalossa. Homma ei ole edennyt, koska laiskuus. Tuomio: jää nähtäväksi, oliko tämä hyvä hankinta. Ehkä vietän kesäloman askarrellen.

Super Hack Override: Pocket Sized Strategic Card Game, arvioitu saapumisaika huhtikuu 2017, saapui maaliskuussa 2017

Super Hackista Overridesta emme joko vielä ole löytäneet
jujua tai sitten sitä ei edes ole.
Kaitsu ihmetteli kun kerroin, että olin laittanut pledgen vetämään Super Hack Overrideen. Hakkerointi ei teemana kuulemma ole ihan core-aluettani. Mutta oli se halpa! Peli on suunniteltu tavallisen korttipakan mittoihin, mikä lienee pääsyy pieneen hintaan. Tämä on jotenkin tyystin unohtunut meiltä; pari peliä vedimme putkeen heti lähetyksen saavuttua, mutta sen jälkeen se on viettänyt hiljaiseloa kaapissa. Peli olisi todennäköisesti mielekkäämpi useammalla kuin kahdella pelaajalla. Plussaa retrohtavasta kuvituksesta. Tuomio: jospa tästä löytyisi aivan uusia ulottuvuuksia yli kahdella pelaajalla? Toiveajatteluako? Todennäköisesti.

Nimbee, arvioitu saapumisaika heinäkuu 2017, saapui toukokuussa 2017

Nimbeessä kierretään kennostoa ja käydään välillä
niityllä mesihörpyillä.
Syitä Nimbeen bäkkäämiseen olivat mehiläisteema ja worker placement -mekaniikka. Jos olisin malttanut katsoa Rahdon videon kunnolla ennen pledgen laittoa (ei vain final thoughts -osiota), olisin saattanut tulla toisiin aatoksiin, mutta olen oppinut malttia vasta Nimbeen KS-kampanjan jälkeen. Rondellin toimintovaihtoehdot ovat todella niukat ja peli on siksi toivottoman yksitoikkoinen. Kahdella pelaajalla tätä ei missään nimessä kannata pelata. Kolminpeli jäi kokeilematta, kun myimme tämän aika pian eteenpäin. Tuomio: olisi voinut jättää pledgaamatta. Lisää kriittisyyttä Rahdon hehkutuksiin jatkossa.The Bird Told Me To Do It, arvioitu saapumisaika huhtikuu 2017, saapui toukokuussa 2017

"Wonderfully chaotic", julistaa Kaitsu BGG-reittauksessaan.
Useimmat eivät ole samaa mieltä.
Hieman kauhunsekaisin tuntein odottelimme tätä pientä lintupeliä, sen verran huonoja reittauksia sille oli ehditty BGG:ssä antaa. Pledgen laittamisen syynä oli - kuinkas ollakaan - kiva kuvitus ja biologinen teema. Pelisuunnittelijakin oli ansioinut, joten mikä jottei, ajattelin. Nimbee ja The Bird Told Me to Do It saapuivat melkein yhtäaikaa ja siinä missä Nimbee yllätti negatiivisesti, Birdie teki käänteiset. Kaitsu kuvasi osuvasti jollain foorumilla, että TBTMTDI saa monet pelaajat raivon partaalle kaoottisuudellaan. Minä taas pidän siitä juuri siksi. Tuomio: Tämähän me pidetään!Voisin syödä nämä WIndup Warin kortit, ne ovat niin söpöjä. Päälle vaaleanpunaista kermavaahtoa.

Windup War: the Cutest Combat Card Game, arvioitu saapumisaika heinäkuu 2017, saapui heinäkuussa 2017

Uusin tulokas KS-peliemme sakenevassa joukossa on Windup War, joka tuli tällä viikolla. Pledge lähti vakuuttavan videoesittelyn ja (hohhoijaa) kivan kuvituksen ansiosta. Tykkään ohjelmointipeleistä, ja tässä oli luvassa sellainen. Windup Warissa vetolelut käyvät keskenään sotaa kolmen toisiaan seuraavan pataljoonan vahvuudella. Kuopuksemme Sampo ei ole vähään aikaan halunnut pelata lautapelejä, mutta tämä sai hänet innostumaan. Esikoinenkin suostui liittymään seuraan lelusotaan ja vaikutti viihtyvän (okei, lahjoimme karkeilla mutta silti). Kaksi pelikertaa vasta takana, mutta hyvältä vaikuttaa. Tuomio: ainakaan alustavasti ei mikään turha pledge.


2. Keskeneräiset (2 kpl)


Dogs Board Game keräsi niin mukavasti rahaa, että useita pelikomponentteja pystyttiin upgreidaamaan.

Dogs Board Game, arvioitu saapumisaika elokuu 2017

Tämä vaikutti suhteellisen riskittömältä pledgeltä, koska Dogs Board Gamea oli jo myyty alkuperämaassaan Brasiliassa pari painosta loppuun. KS-julkaisu on englanninkielinen mutta muuten lähes identtinen alkuperäisen kanssa, tosin laadukkaammilla komponenteilla. Ensimmäistä kertaa tein erikoispledgen, eli korkeammalla hinnalla sain nimetä yhden pelissä olevista koirista. Niinpä yhdessä bernhardilais-tokenissa tulee lukemaan “Jebu, Turku Finland”. Mukava kunnianosoitus ensimmäiselle omalle koiralleni, joka menehtyi syöpään puolitoista vuotta sitten. Dogs Board Gamen koirien tarinat voi lukea pdf-tiedostosta, joka linkataan pelin sivuille Board Game Geekiin. Meille on tulossa tätä peliä muutama ylimääräinen kappale, joista varmaan yksi tai kaksi päätyy vaihtoketjuun tai myyntiin.

GameTek: The Book, painettu versio ja digiversio, kampanja auki 11.7.2017 saakka, arvioitu saapumisaika lokakuu 2017

Pledgasin  tämän Ludology-podcastaajan kirjan pelien teoriapuolesta, koska Kaitsu niin toivoi. Tämä on ainut auki oleva KS-kampanja, jossa minulla on pledge vetämässä.


3. Summa summarum

GameTek-kirjan KS-kampanja sulkeutuu pian.
Kaiken kaikkiaan voi todeta, että mitään täyshuteja ei Kickstarterista ole tullut, tai jos on, niihin en ole panostanut ylen määrin rahaa. Hyvät pelit ovat ehdottomasti enemmistönä. Myös toimitukset ovat useimmissa tapauksissa hoituneet suunnilleen luvatussa ajassa, eikä törkeän pitkiä tai pidentyneitä odotusaikoja ole ollut yhdessäkään pledgessä. KS-pelien odottamisessa on aina jotain ekstrajännää ja sen puolesta on vähän tylsää, että tulossa on enää yksi peli. Kunnes löydän taas jotain pledgaamisen arvoista. Olen kuluneen vuoden aikana kehittynyt oman pelimaun tunnistamisessa, mikä on lisännyt kriittisyyttä Kickstarter-kampanjoita kohtaan. Samoin on kyllä käynyt ihan kaupasta hankittavissa olevien lautapelin kohdalla. KS on hyvä kanava löytää pelejä, jotka osuvat omaan makuhermoon mutta saattaisivat jäädä julkaisematta perinteisemmillä tavoilla.

Annika Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti