Antiikkia, peliantiikkia

by 11 elokuuta 3 kommenttia

Pelihankintamme ovat pitkälti painottuneet tämän vuosituhannen julkaisuihin, mutta sattumien myötä päädyimme äskettäin Antikvariaatti Arwo Paperin (Juvekim Oy) vanhojen pelien äärelle. 


Teksti: Annika

Kaikki alkoi siitä, kun näin facebookin lautapelikirppisryhmässä ilmoituksen kaupan olevasta Miami Vice -lautapelistä. Don Johnson ei ysäriaikaan teinisydäntäni sulattanut, vaikka kävinkin Lahden messuhallin tungoksessa saamassa Donilta julisteen ja nimmarin (pieni detalji: Höyry Häyrinen juonsi tapahtuman). Olin enemmän Dallas-tyttöjä. Kirppisilmoituksesta muistin Dallas-pelin, jota aikoinaan kokeilin siskon ja tämän ystävän kanssa. Arvaattekin jo varmaan, että tuo peli oli nyt saatava.
Dallas-pelissä koitetaan juonia osake-enemmistö Ewing Oilista. Pelistä puuttuivat tapahtumakortit (Ammutaanko siinä JR?). Tunnelmaan pääsemisessä auttavat Tsinuskitoffee ja muut aikakauden makeiset.

Ja löytyihän se, netin avulla, Arwo Paperi -antikvariaatista ihan koti-Turusta, rautatieaseman puiston viereltä. Liikkeen muuhun lautapelitarjontaan verrattuna Dallas oli retroudestaan huolimatta nuori peli. Moni tavara päätyy antikkaan kuolinpesästä tai vanhan varaston tyhjennyksestä, joten pelitkin ovat keskimäärin aika vanhoja. Kauppias Kimmo Lampinen kertoi, että niiden myyntiaika on usein lyhyt, ja puutteellisetkin pelit käyvät kaupaksi. (Meidänkin Dallasista puuttuvat ainakin Lucy-nappula ja kaikki tapahtumakortit).

Antikvariaatin lautapelikokoelman helmenä meille esiteltiin iskemättömän paketissa oleva Algan Lentopeli. Sen iästä ei näkynyt tarkempaa tietoa, ja googlekin veti vesiperän. Ulkoisesti se näytti olevan ehkä 30-40 -luvulta. Lampinen oli saanut painotalon varaston oston myötä lakisääteiset kolme arkistokappaletta, ja nyt oli enää viimeinen hyllyllä. Hintapyyntö oli 150 euroa. Ylähyllyltä bongasin toisenkin samannimisen pelin, jolla ei todennäköisesti ole mitään tekemistä tämän antiikkisemman version kanssa.

Elämän murjomia pelivanhuksia.
Pelihyllyssä oli paljon muutakin vanhaa “lautatavaraa”, kuten Turnajaispeli, Uusi Finanssi, Liikennepeli ja Rekka-Ralli. Paremmasta jemmasta löytyi vielä todella vanhan näköinen Sulttaani, joka saattaa olla versio vanhasta kiinalaisesta tikkupelistä. Hyllyssä näkyi myös TSR:n englannienkielinen sotapeli Europe Aflame (20€).

Muinaispelien yössä pelataan vanhoja pelejä
missä vain, kenen kanssa vain.
Lähdön hetkellä satuin mainitsemaan Wangarattan, jota kaverini on tarjonnut meille pelattavaksi Muinaispelien yöhön. Lampinen innostui: sellainen oli kuulemma juuri myyty Naantalissa edellisellä viikolla neljänkympin hintaan. Kaverimme lupasi olla myymättä aarrettaan vielä hetkeen. Ja vaikka kuinka kiittelin itseäni siitä, etten ole hurahtanut antiikkipeleihin ja sen mukaiseen rahanmenoon, en malttanut myöhemmin olla varaamatta Arwo Paperin lautapelilistalta omaa aarrettani, Salpausselkä-peliä.

P.S. Kun näitä täällä kaivattiin: Dallas-pelin ohjeet.

Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

3 kommenttia:

 1. Dallas-peli löytyy meiltäkin kirppislöytönä, kun oman pelini hukkasin matkan varrella. Valitettavasti ohjeet puuttuvat, joten peli-iltaa sen parissa ei olla päästy viettämään. Jotain muutakin puuttunee, mutta vaikea tarkistaa mistään, kun googlettamalla ei tahdo paljoakaan tietoa löytyä ainakaan suomeksi.

  VastaaPoista
 2. Ohjeet löytyvät nyt jutun lopusta linkin takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, kiitos! Seuraavaksi pitää taiteilla muutama puuttuva nappula ja kortti, onneksi niitä ei puutu montaa :D

   Poista