Arvostelu: Giana Sisters - Twisted Dreams

by 10 elokuuta 0 kommenttia

Tuhma vai kiltti, ajatelkaas!

Vuonna 1987 minulla ei ollut vielä karvan karvaa leuassa ja tytöt olivat olentoja vieraalta planeetalta. Kotona teknologian huippua edusti Tasavallan Tietokone Commodore 64 ja pelit olivat silloin ihan oikeasti vaikeita. Tuona viattomana vuonna ilmestyi tasoloikkapeli The Great Giana Sisters. Peli nousi suosioon sujuvan pelattavuutensa ja mahtavan musiikin ansiosta. Se jouduttiin kuitenkin vetämään pois markkinoilta hyvin nopeasti, sillä siinä oli yksi paha vika: se oli kuin suora hiilikopio Nintendon Mario Bros -peleistä. Italialaiset putkimiesveljekset vain oli vaihdettu söpöihin italosiskoksiin. C-64 version kanteen oli vielä uskaltauduttu painamaan haasteellisesti teksti ”The brothers are history”.
Nintendo uhkasi pelin julkaisijaa Rainbow Artsia lakituvalla ja peli vedettiin nopeasti markkinoilta. Pelejä kuitenkin kopioitiin kavereille, joten se saavutti kulttimaineen. Varsinkin vain hetken myynnissä ollut Amiga-versio on nykyään keräilyharvinaisuus.

Vuosikymmeniä toivoin söpöjen siskosten seikkailulle kunnollista jatkoa ja loppuvuodesta 2012 odotus lopulta palkittiin. Giana Sisters: Twisted Dreams toteuttiin muodikkaasti kickstarterin eri yhteisörahoituksen voimin. Projekti sai rahoitusta riittävät 186 000 dollaria ja nyt valmis tuotos on ladattavissa pelien verkkokaupoista, Steam ja GoG etunenässä, hintaa pelillä on vain 15 euroa ja esimerkiksi Steamin joulualesta sen sai vaivaisella yhdeksällä eurolla.

Peli nostaa naavaparroissa välittömästi kylmät väreet, sillä alkuperäisen kasaripelin säveltäjä Chris Hülbeckin loistava musiikki kaikuu kajareista päivitetyssä muodossaan. Marion plagiointi on onneksi unohdettu ja peli pärjääkin hyvin omilla avuillaan. Unimaailmaan joutuneen Giana-tyttösen on pelastettava pikkusiskonsa lohikäärmeen vatsasta.

Tusinatasoloikista Gianan erottaa yksi nappi: painamalla missä tahansa kohtaa tiettyä namiskaa pelimaailma vaihtaa aurinkoisesta kukkaislandiasta synkemmäksi punkgoottimaailmaksi. Gianan unimaailmassa kamppailevat tytön kiltti ja tuhma puoli. Aurinkoisempi Giana osaa liidellä keijumaisesti ilmassa pyörähdellen ja Gootti-Giana puolestaan voi ampaista tulipallona vaikka läpi laatikkopinon. Tietyt ovet tai tarpeelliset hyppyalustat ovat olemassa vain toisessa maailmassa ja kentän läpäisemiseen tarvitaan nopeitakin vaihdoksia näiden kahden maailman välillä - jopa yhden loikan aikana.Vaikeustaso koettelee sunnuntaipelaajien hermoja. Varsin nopeasti vastaan tulee kohtia, jotka saattavat vaatia kymmenittäin uudelleenyrityksiä ennen kuin Giana saavuttaa seuraavan tallennuspisteen.

Pojan ollessa mummolassa useamman päivän latasin Giana Sisters: Twisted Dreamsin ja pelasin sitä tuntitolkulla. Tyhmä likka kuoli ohjauksessani satoja kertoja ja pinnani kiristyi. Oli pakko pitää tuntien mittaisia hermotaukoja ennen kuin pystyin jatkamaan. Toisaalta mehustelin pelin aitoa kasarityylin vaikeutta ja sitä, että kymmenen täyttävälle hemmotellulle pojanklopille näin armoton peli ei taatusti maistuisi. Eihän nykyinen kaikkimulleheti-sukupolvi kestäisi näin vaikeaa haastetta? No, poika tuli mummolasta, katsoi minuutin verran kun pelasin, otti kapulan ja väänsi minut läpi jumipaikasta ensiyrityksellä. Pelattavuus on melko lailla kohdillaan ja käyttämälläni Xbox360-ohjaimella tyttö totteli ohjausta hyvin.

Giana Sisters: Twisted Dreamsia on myös päivitelty mukavasti julkaisun jälkeen. Jouluna ja Halloweenina peliin tuli ilmaista lisäsisältöä vuodenaikaan liittyvien spessukenttien muodossa. Kesällä tekijät armahtivat vähän kaltaisia nakkisormia ja lisäsivät easy-vaikeustason. Sen ansiosta pääsin lopulta yhdestä hankalasta kentästä eteenpäin ja peli maistuu taas. 

Teknisesti peli on mainio osoitus siitä, että PC:llekin saa laadukkaita tasoloikkia eikä lajityyppi ole vain konsoleiden heiniä.. Jos olet kaltaiseni mämmikoura, jolle peliohjain ei ole täysin luonnollinen kädenjatke tarvitset ihan jumalattoman pitkän pinnan tai esiteinin auttamaan sinut läpi vaikeimmista kohdista. Ylihelppoihin nykypeleihin verrattuna Giana Sisters: Twisted Dreams antaa kunnolla haastetta ja sitä kautta aitoa tyydytystä kun kentän lopulta läpäisee. Edulliseen hintaansa nähden pelissä on todella runsaasti sisältöä, kaunis ulkomuoto ja hyvä pelattavuus. Rankkaan sen kaikkien aikojen tasoloikkalistassani ihan kärjen tuntumaan, heti Donkey Kong Countryjen alapuolelle.Pisteet: 85/100

Giana Sisters: Twisted Dreams
Testattu: PC
Saatavilla: PC, PS3. Xbox360
Ikäraja:

Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.