Arvostelu: Botanicula

by 20 elokuuta 0 kommenttia

Tämän viikon Humble Bundlen viikkopaketissa ollut seikkailupeli Botanicula (2012) tuli testattua. Pelin on kehittänyt Amanita Design, jonka aiempiin indie-hitteihin kuuluu Machinarium.

Indietuotos tuo mieleen Pikku Kakkosen oudot itäeurooppalaiset animaatiot. Botaniculassa ei ole puhetta, eikä tekstiä. Viiden sankarin joukko, joka koostuu kasveista ja ötököistä, kulkee pitkin puuta. Puupoloisen ekosysteemi on pulassa mustien hämähäkkimäisten ötököiden vuoksi. Sankarit auttavat puun eliöitä ja etenevät kohti juurta. Matkan varrella on pulmia, pitää etsiä esimerksi vaikka neljä sulkaa, jotta reitin tiellä olevan ökkömönkiäinen saataisiin hetkeksi ilmaan. Se miten sulat saa, selviääkin vain kokeilemalla, eli käytännössä klikkailemalla jokaisessa ruudussa jokaista mahdollista sopivaa kohtaa. Peli ei korosta mitään asiaa hotspoteilla, vaan on itse keksittävä mihin klikkaamalla saisi aikaan reaktion. Tämä tuo peliin löytämisen iloa.

Audiovisuaalisesti peli on mielenkiintoinen. Termi "taidepeli" sopii Botaniculaan kuin lato Juhani Palmun maalaukseen. Värit, läpikuultavat kasvit, Kössi Kengurun mieleen tuova animaatio ja kummallinen äänimaisema, jossa ambient ja etninen musiikki löytävät toisensa, muodostavat kokonaisuuden jota voisi yhdellä sanalla kutsua viehättäväksi.

Botanicula koukutti yllättävästi vaikka en taidepelien ystäväksi itseäni tunnustakaan. Dialogin ja perinteisen juonen puuttuminen tuntuu perinteisiin seikkailupeleihin tottuneelle ensin vähän oudolta. Efekti on vähän sama kuin silloin kun näki ensimmäisen kerran WALL-E animaatioelokuvan, jossa pääsankarin puhe oli vain piippailua. Ratkaisun hyväksyy nopeasti ja peliä tulee katsottua eri lailla kuin normaalisti. Tämä on vain hyvä asia.

Keksimisen ilo kannattelee peliä pitkälle, mutta en keksi mitään syytä palata Botaniculan pariin sen jälkeen kun sen on läpäissyt noin viiden tunnin jälkeen.
Hyvän mielen pikkupeli, jonka tarina on pienuudessaan ja vähäeleisyydessään suuri.


Pisteet 83/100


Botanicula
Kehittäjä: Amanita Design
Testattu: PC
Saatavilla: PC, Mac, Linux (iPad/iOS tulossa)

Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.