Makkaraa, hattaraa ja huutoa. Varpaat jäässä ja kädet kohmeessa katse tiiviisti suurmäen huipulle tai stadioninrinteelle suunnattuna. Venyttääkö Jens Weissflog yli Jari Puikkosen leiskautuksen? Kompuroiko Raisa Smetanina viimeisessä mutkassa ennen stadionin loppurutistusta?
Annika Saarto
Salpausselkä-peli tuo mieleen nostalgisia muistoja lapsuudesta. Minut on kiikutettu ensimmäistä kertaa Salppurin kisatunnelmaa haistelemaan jo 1970-luvun loppupuolella. Kerrostaloyhteisössämme Mukkulassa järjestettiin omia lasten hiihtokilpailuja, joista palkinnoksi sai hedelmäkarkkiaskin ja valtavaa mainetta naapurirapussa saakka. Myöhemmin ala- ja yläasteella oli itsestäänselvyys, että Salpausselän viikonlopun avajaisperjantaina sai kotiin, siis kisoihin, pinkaista jo tunnin tai pari ennen lukujärjestyksen mukaista koulupäivän päättymisaikaa. Tämä peli oli yksinkertaisesti saatava.
Vuosilukuarvoituksen ratkontaa. Vasemmalla pelilaudan yksinäinen hyppyrimäki, keskimmäisessä kuvassa (vas.) äitini Salpausselällä vuonna 1973, ja oikealla kotialbumin kuva vuoden 1979 kisoista. |
Tiukkaa vääntöä pujottelussa. Merkkiliput pystytetään viiden ruudun välein, ja nopat ratkaisevat etenemisvauhdin. |
Hiihtäjät ja merkkilippuja. Pelin nopat ja muistiinpanojen tekemiseen tarvittavat kynät voi säilyttää niin ikään 1970-luvulta peräisin olevassa hyppyrimäkitelineessä. Se ei sisälly peliin. |
Salpausselkä-peliä ei löytynyt BGG:n listoilta. |
aloitus ohjeistetaan näin: ”Pelinjohtaja kutsuu ensimmäistä hyppääjää (lähtönumero 1) ja antaa hänelle arpakuutiot lausuen samalla ”Mäki vapaaksi”. Pistelaskua perustellaan: ”Peliämme varten olemme hiukan yksinkertaistaneet koko laskutapaa; tarkoituksenahan on, että kilpailumme on vain peli.”
Spikan peleistä muuten mainitaan BGG:n sivuilla, että niissä tyypillisesti oli simppeli ”heitä noppaa ja etene” –mekaniikka tai että ne olivat variaatioita perinteisistä lautapeleistä. Salpausselkä puuttuu listauksesta. Sen sijaan sieltä löytyy varsin eksoottisia nimikkeitä tyyliin “20 Jahre deutsche Demokratische Republik” (1969), ”Autorennen wie noch nie” (1950) ja ”Durch den Thüringer Wald” (1969).
Salpausselkä ansaitsi tulla pelatuksi jo hienon lautansa takia, mutta tiedän sen päätyvän meillä ennemmin koriste- kuin viihde-esineeksi. Kisoissakaan en ole käynyt enää tällä vuosikymmenellä. Ehkä jotkin asiat ovat liian hyviä pilattaviksi nykyajalla?
Itse harrastin Salppurin kisojen maisemissa 1970-luvulla innovatiivisesti lapiosyöksyä. |
0 kommenttia:
Lähetä kommentti