Lautapelaajan kirpparilöytöjä 5/2016

by 14 toukokuuta 3 kommenttia

Toukokuun alkupuoli oli aika hyvä kirpparilöytöjen osalta. Yhtenä lauantaina käytiin porukalla läpi Turun molemmat Kirppis-Centerit, Raision A-laatukirppis sekä ensimmäistä kertaa Mimmin kirppis Peltolan ammattikoulun naapurissa. Seuraavana maanantaina tein yksin kierroksen, johon kuului Turussa Kirpputori Hassinen ja sen lähellä oleva pieni Laiskan kirppis, sekä Kaarinassa Ykköstien kirpputori, Kirppismaailma ja EkoKaarina. Lautapelejä löytyi hyvä kasa.


Mimmin kirppis (Kaurakatu 44, Turku)

Entisissä Telesten tiloissa oleva kirppis oli suurempi kuin mitä odotimme. Huonekalut vievät kuitenkin tilasta ison siivun. Tällä kertaa saalis ei ollut kovin kummoinen, mutta mukaan lähti  sentään pelaamaton Cluedo: Harry Potter Edition (4€). Pelissä on pyörivä pelilauta ja joitain lisäsääntöjä alkuperäiseen verrattuna. Jurakauden lautapeleistä Cluedo on omasta mielestäni ehkä vähiten huono, joten suhtaudun Potter-versioon varovaisen optimistisesti.

Kirppis-Center Manhattan ( Pitkämäenkatu 4, Turku)

Vakiopaikkoja kierroksillamme. Looseja on mukavasti, tosin Minihinnan uudet halpistuotteet ovat vallanneet reuna-alueet. Täältä löysimme Lotuksen (3€), sekä Sesamin (3€). Lotus on abstrakti palikoiden siirtopeli, joka vaikutti ihan miellyttävältä. Sesamissa avataan aarrearkkua pyörittelemällä yhdeksää lukkoa oikeihin asentoihin. Vähän yhden jipon peli, jossa muksut arvatenkin koittavat huijata minkä kerkiävät.

Kirppis-Center Länsikeskus (Viilarinkatu 4, Turku)

Länkkärin Kirppis-Center on suunnilleen samankokoinen kuin läheinen sisar-kirppiksensä. Minihinta on läsnä myös täällä. Kuten monesti ennenkin, paras saalis lauantaina saatiin täältä. Ensin bongasin alkupään hyllyistä vielä muoveissa olevan Haban tyypillisessä keltaisessa laatikossa olevan lastenpelin Hot Dog Casino. En ole aiemmin Haban pelejä livenä nähnyt, mutta ulkomaiden isojen lautapeli-conien kävijäraporteissa näkee usein kuinka perheelliset harrastajat kantavat näitä metrin pinon kotiin. Älypuhelimen kautta avattu boardgamegeek ei paljoa osannut pelistä kertoa, mutta 6.50 euron hinta ei ollut vielä varsinainen riskisijoitus. Muksut tykkäsivät tästä koirankakkahuumorilla ryyditetystä push your luck -pelistä tosi paljon, pelasivat jopa keskenään ja nauroivat kippurassa.

Toinen herkkulöytö oli Carcassonne kuudella eurolla. Ostan Carcassonnen aina kun sen kirpparilta alle kympillä saan. Loistava peli lahjaksi talouteen, jossa asustaa potentiaalista lautapeliharrastajaa. Tämäkin peli lahjoitettiin jo samalla reissulla uuteen kotiin.

A-laatukirppis 

Raision reunamilla, aivan kauppakeskus Myllyn vieressä sijaitseva A-laatukirppis on valoisa ja viihtyisä, joskaan ei kovin iso kirppis. Olen tehnyt täältä aika hyviä löytöjä ja hinnat ovat olleet aina edulliset.
Tällä kertaa löysimme vanhan Vuoden peli voittaja Bakarin (3€) ja hauskan futisaiheisen Jan van Haasterenin 1000-palan palapelin (5€).

Kirpputori Hassinen (Hakakatu 13, Turku)


Itäharjulla sijaitseva Hassinen on jälleen kirppis isommasta päästä. Tosin Hassisellakin huonekaluille on varattu runsaasti tilaa. Looseja on silti paljon. Tavara on keskimääräistä vanhempaa, mutta hinnatkin edulliset. Täällä on usein vanhempaa lautapeliä, edellisellä kerralla jätin hyllyyn Space Walkin (1999). Se oli mennyt, mutta olin miettinyt, että seuraavan vastaan tulevan abstraktin puupalikkapelin voisin edullisesti napata mukaan, kun niitä ei kokoelmassa ole. Quartoa näkee turkulaisilla kirppareilla usein, mutta Hassisella tulikin vastaan tällä kertaa Paradux (2€).  Toiselta hyllyiltä löytyi kolmella eurolla Steve Jacksonin pikkuinen humoristinen korttipeli Chez Goth.


Laiskan Kirppis (Monipalvelukeskus Tsemppi/T-talo, Vanha Hämeentie 29, Turku)

Laiskaa pienempää kirpparia ei juuri vastaan tule. Se on kuitenkin erittäin siisti ja hyvin pidetty, henkilökunta on nuorta ja ystävällistä. Looseissa on paljon lapsiperheille ja nuorille suunnattua tavaraa, ehkä läheinen ylioppilaskylä vaikuttaa asiaan. Löysin täältä pari viikkoa sitten Lautapelit.fi:n version Oregonista kahdella eurolla.
Tällä käynnillä yhdestä loosista tarttui mukaan Lasten Carcassonne (8€), Kimmo Sorsamon suunnitteleman Epäillyt (7€) sekä vielä muoveissa olevan Knizian huutokauppaklassikon Modern Art (6€).  Modern Art löytyy omasta kokoelmasta ennestään, mutta se on jälleen hyvä lahjapeli.

Kirppismaailma (Piispanristintie 1, Kaarina)

Kirppismaailma poikkeaa muusta alueen kirppistarjonnasta. Suuri osa hyllyistä löytyvästä tavarasta tuntuu olevan ylihinnoiteltua kuolinpesäkamaa. Hyllystä voi käytännössä löytyä ihan mitä vain, mutta useimmiten olen vetänyt vesiperän. Varsinkaan hyviä lautapelejä ei ole silmiin osunut kertaakaan, yksi kuluneen näköinen Manhattan on ollut ainakin vuoden odottamassa jotakuta, joka viitsisi maksaa siitä 8 euroa. Kävin kuitenkin pitkästä aikaa katsomassa tarjonnan ja löysin sentään erittäin kohtuulliseen yhden euron hintaan Black Storiesin, Egmontin julkaiseman pienen korttipelin, jossa ratkotaan kysymyksiä tekemällä lyhyitä pikku mysteereitä. Olin nähnyt pelin arvion joskus lautapelitus-blogissa  ja siksi ostin sen.
Peliksi kutsuminen on Black Storiesin kohdalla jo miltei liioittelua, mutta kivaa ajankulua se silti tarjoaa. Vaimon kanssa olemme vuorotelleet mysteerien selvittämisessä nyt pari päivää aamukahvin, viinilasin tai tekstiviestien äärellä. Annika on tekstannut työmatkalta jonkin kysymyksen keissistään ja minä olen vastannut lyhyesti kyllä tai ei. Viihdyttävä peli, vaikka osa mysteereistä on varsin kaukaa haettuja.


EkoKaarina (Koristontie 1, Kaarina)

EkoKaarinan myymälä ja kirppis ei tarjoa mitään kovin priimaa tavaraa, mutta olen tehnyt täältä kivoja pieniä löytöjä monen vuoden ajan. Hinnat ovat todella alhaisia, joskus saa jopa ilmaiseksi jotain. Nytkin otin poistolaarista pari 90-luvun PC-peliä isoissa laatikoissaan pois kuleksimasta. Näille on kuitenkin omat keräilijänsä.

EkoKaarinan pala- ja lautapelihyllystä löytyy aina välillä jotain klassikkoja täysin nimelliseen hintaan. Tällä kertaa nappasin mukaan Algan ruotsalaisen "klassikon" Maatila (2,50€) sekä ennestään kokoelmasta löytyvän Manhattanin (3.50€). Jälkimmäinen lähtee lahjoituksena johonkin.

Kaarinan Ykköstien kirpputori (Kuskinkatu 5, Kaarina)

Kaarinan keskustassa ykköstien varressa oleva siisti kirppari kuuluu vakiokohteisiimme. Keskikokoisella ja siistillä kirpparilla on yleensä kohtuulliset hinnat ja monipuolinen valikoima. Yleensä löytyy aina jotain pientä kotiin vietävää. Tällä kertaa mukaani lähti vuoden 2005 lastenpeli voittaja Kummitusportaat (4 €). Pitkään harkitsin Nintendo DS:n ostamista 25€ hintaan, mutta pelilaitteita on kotona jo ihan tarpeeksi.

Päivitys 17.5.:

Kävimme vielä lauantaina 15.5.2016 kiertämässä kolme kirpparia Salossa, joten lisään ne vielä tähän jatkoksi.

Salon Suurkirppis (Raitalankatu 20, Salo)


Tämä oli ainoa ennestään tuttu kohde. Suurkirppis on nimensä mukaisesti kookas kirppis vanhassa teollisuushallissa. Tavaraa on joka lähtöön. Lautapelejä näin itse asiassa hyllyissä varsin paljon, laatu oli vain vähän niin ja näin. Mieli teki ostaa Australia, koska aiemmin ostamani parin euron kirpparilöytö oli vähän vajaa sisällöltään. Pelistä pyydettiin kuitenkin 8,50€, joten en raaskinut parin puuttuvan kortin takia sitä maksaa. 
Totta puhuen pelin ostin pelkästään ryöstääkseni sen komponentit.

Kävellessäni yhden loosin ohi toista kertaa, huomasin sivusilmällä jotain hyvin tutun näköistä pilkottavan ryjän joukossa. Siellä oli Carcassonnen tuttu sininen laatikko. Hintapyyntö oli vaivaiset 3 euroa. Näitähän olen pari ennenkin löytänyt, mutta mielelläni ostan ja lahjoitan eteenpäin hyviä pelejä. Kun otin kopan käteen, tajusin kuitenkin heti, että jotain oli pahasti vinossa. Sisällä ei ollut kuin säännöt, tärkein eli laattapussi (ja muistaakseni meepletkin) loistivat poissaolollaan. Niitä ei hyllyltä mistään löytynyt, harmi. Ihan muoveissa olevia pelejä oli Suurkirppiksellä paljon. Esimerkiksi kotimaista formula-aiheista Glory of the Championsia oli iso pino, kolmen euron kappalehintaan. Tämä sai aikoinaan paljon kritiikkiä Lautapelioppaan arviossa, joskin arvostelukappale oli ollut pahasti vajavainen. Jätin ostamatta. Muut uudet pelit eivät nekään olleet mitään harrastelijatavaraa, vaan sellaista lapsille ja teineille suunnattua bulkkia. Yhden tärkeän löydön tein. Olin kysellyt juuri Suomen lautapeliseuran foorumilta, mistä saisi korttitelineitä. Yksi pelikavereistani käyttää nimittäin käsiproteeseja, joiden kanssa korttien kurkkailu on aika hidasta. Sain vinkin Totta puhuen -partypelistä, jossa on kuusi kappaletta ihan hyviä telineitä. Tämä löytyikin nyt heti Salosta, kuudella eurolla. Mukana oli muutakin hyödyllistä komponenttia, kirjoitan tästä erikseen pienen jutun.

Kirppis Aarresaari (Vilhonkatu 22, Salo)

Lähellä rautatieasemaa oleva Aarresaari on sekin tosi iso kirppis. Paikka vaikuttaa hyvin potentiaaliselta löytöjen tekemiseen. Tavara on hyvälaatuista ja ikivanhan rojun osuus on aika vähäinen. Sellaista siistiä lapsiperhetavaraa pääosin. En ehtinyt koko liikettä käymään kunnolla läpi, sillä joku toinen kirppiskävijä soitti ja kertoi naarmuttaneensa autoamme taskuparkkia yrittäessään Asiaa puidessa kello alkoi lähestyä uhkaavasti kolmea, jolloin kirppikset lauantaisin sulkeutuvat. Saaliksi jäi lasten näppäryyspeli viitosen maksanut Gulo Gulo. Tästä puuttui varsin oleellinen linnunmunien pesäkuppi. Korvaavan muovikipon löysin astiakaapista, mutta pitää jossain kohtaa panostaa vähän tämän puutteen fiksaamiseen. 

Radiokirppis (Helsingintie 22, Salo)

Parista lähteestä olin kuullut, että tämä on Salon paras kirppis. Ajoimme sinne tukka putkella, aikaa kirppiksen koluamiseen ei ollut kuin 10 minuuttia. Minä juoksin ovesta vasemmalle, vaimo oikealle. Harjaantunut silmäkään ei tuntunut mitään löytävän, kirppis oli myös edellisiä selvästi pienempi.
Annika huikkasi puolivälissä kohdatessamme nähneensä Lotuksen toisessa päädyssä. Sen olimme jo kahdesti ostettu aiemmin. Saalis näytti laihalta, yhytin Annikan läheltä kassoja ja viime hetkellä näin muoviin käärittyjä paketteja yhdellä alahyllyllä. Palapelien ja lastenpelien joukossa oli sitten Salon paras löytö: herr doktor Reiner Knizian suunnittelema klassikko Samurai. Täydessä terässä, kuudella eurolla.  Jes!

Samurain kaksinpeli lopuillaan. Kahdella pelaajalla käytössä on vain Hokkaidon pääsaari.Kai Saarto

Lautapelibloggaaja

Kai on ammatiltaan toimittaja, Annika yliopistotutkija. Lautapelit ovat molempien intohimo.

3 kommenttia:

  1. Käythän Kaarinassa myös Lasten Seesamissa? Usein löytyy pelejä sieltäkin. Paras löytö lienee Zooloretto parilla eurolla.

    VastaaPoista
  2. Käythän Kaarinassa myös Lasten Seesamissa? Usein löytyy pelejä sieltäkin. Paras löytö lienee Zooloretto parilla eurolla.

    VastaaPoista
  3. Olin tyystin unohtanut Lasten Seesamin... ja tein siitä jopa jutun paikallislehteen sen aloittaessa. Pitääkin käydä tsekkaamassa!

    VastaaPoista